De wegens ontucht veroordeelde zwemleraar Benno L. (63), die dinsdag weer vrijkomt uit de gevangenis, is nog niet tevreden na een versoepeling van de regels waar hij zich aan moet houden. 

De voormalig zwemschoolhouder kreeg zes jaar cel voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes.

In juni kwam hij voor het eerst voorwaardelijk vrij, maar hij werd in oktober opgepakt en terug naar de gevangenis gestuurd omdat hij diverse afspraken had geschonden.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde maandag dat de voorwaarden zijn versoepeld. Zo is het zwemverbod opgeheven dat aan Benno L. werd opgelegd.

Als de reclassering toestemming geeft, mag hij op goedgekeurde tijdstippen en op goedgekeurde plekken zwemmen in een openbaar bad, aldus een OM-woordvoerster.

Gebiedsverbod

Het gebiedsverbod voor twaalf gemeenten waar zijn slachtoffers wonen en controle met een enkelband blijven bestaan. Ook mag hij zich niet in het buitenland vestigen.

De reden voor de versoepeling is een advies van de rechter. Die adviseerde in november om voorwaarden te formuleren die de vrijheid van de veroordeelde niet meer beperken dan strikt noodzakelijk is. ''We hebben dat advies ter harte genomen’’, aldus de woordvoerster.

Duitsland

Benno L. heeft toestemming om de jaarwisseling bij familie in Duitsland te vieren. Zijn advocaat zegt dat er nog geen definitieve woonplek voor hem is gevonden.

De OM-woordvoerster zegt dat voor zover bekend huisvesting geregeld is.