Het is nog volstrekt onduidelijk wat er gaat gebeuren met de vier historische panden in de Grote Overstraat in Deventer.

De huizen brandden op 20 december grotendeels af, nadat er brand was ontstaan in een shoarmazaak. Die trof behalve de shoarmazaak ook vijftien woningen en twee winkels.

De panden zijn van verschillende particuliere eigenaren, zei een woordvoerder van de gemeente maandag.

Het is in eerste instantie aan hen om te beslissen wat ze met hun eigendom gaan doen en hoe ze dat aanpakken. Grote Overstraat 54 is bovendien een rijksmonument.

Bijeenkomst

Ongeveer vijftig bewoners en ondernemers bezochten maandag een bijeenkomst op het stadhuis. Volgens de gemeente hebben alle getroffen bewoners ondertussen vervangende huisvesting geregeld, maar in een aantal gevallen is dat maar tijdelijk.

De gemeente heeft de woningcorporaties gevraagd om brandslachtoffers met voorrang een ander onderkomen aan te bieden. ''Maar dat zal niet altijd op een locatie middenin de stad zijn'', zei de woordvoerder.

Schade

Over de schade die de brand heeft veroorzaakt is volgens de gemeente nog niets te zeggen. Huiseigenaren zijn nog aan het overleggen met verzekeraars. Ook moet eerst vastgesteld worden of de panden te herbouwen zijn of dat sloop noodzakelijk is. Drie verenigingen van eigenaren (vve's) hebben maandag afgesproken te bezien of er een gezamenlijk plan van aanpak kan komen.

De omliggende panden in de Grote Overstraat en de Kleine Overstraat daarachter zijn sinds de kerstdagen gestut. De straten zijn weer bereikbaar.