Politie en justitie hebben sinds begin oktober 54.367 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat is een lager gewicht dan vorig jaar toen de teller begin december al op meer dan 55 duizend kilo stond.

In de laatste week van het jaar ging het om tienduizend kilo illegaal vuurwerk. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

De hoeveelheden in beslag genomen vuurwerk schommelt de laatste jaren. In 2011 werd tot en met de laatste week van december nog ruim 85 duizend kilo onderschept en het jaar daarvoor was dat nog tachtigduizend kilo.

In 2009 lag het aantal nog beduidend hoger op 241 duizend kilo in beslag genomen vuurwerk. Volgens Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie is de afname in kilo's voornamelijk te wijten aan een verschuiving van de interesse van de liefhebbers.

"Voorheen waren de illegale Chinese rollen en grote batterijen populair. Tegenwoordig wil men vooral knalvuurwerk als de zogenaamde Cobra's (foto) hebben. Deze zijn veel lichter, dus kom je ook aan een lager in beslag genomen gewicht", zegt Nieuwdorp.

"Bovendien is er nog 25.000 kilo in beslag genomen in het buitenland, dat voor Nederland bestemd was", vervolgt Nieuwdorp. "Halverwege januari hebben we een helder beeld van de totaal in beslaggenomen hoeveelheid en kunnen we pas zeggen of we tevreden kunnen zijn."

Overlast

Op de website vuurwerkoverlast.nl kwamen de afgelopen dagen ruim vijftigduizend meldingen binnengekomen. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten.

Legaal vuurwerk kan sinds zaterdag worden aangeschaft. Vuurwerk mag officieel worden afgestoken tussen 10.00 uur op oudejaarsdag en 02.00 uur in de nieuwjaarsnacht.

In beslag genomen illegaal vuurwerk:

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van OM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Lees ook: Meeste Halt-straffen vuurwerkoverlast in grote gemeenten

Lees ook: Vuurwerk tijdens jaarwisseling in cijfers