De afgelopen jaren zijn er gemiddeld ruim achthonderd bruinvissen per jaar aangespoeld op de Nederlandse kust. Dat liet een woordvoerder van Ecomare maandag weten. 

Dit jaar gaat het om zeker 862 aangespoelde dieren, maar reden tot zorg is dat niet.

''Dit jaar verloopt zoals verwacht. Het is niet spectaculair, maar wel veel'', aldus de woordvoerder van het op Texel gevestigde Ecomare.

De afgelopen jaren komt de bruinvis, een dolfijnachtige, steeds meer voor in de zuidelijke Noordzee. Er is daar meer voer te vinden, terwijl er in het noorden juist minder te eten is. Logischerwijs spoelen er ook meer dieren aan als zij doodgaan.

Waddenzee

Dit jaar werden vooral in het voorjaar erg veel levende bruinvissen gespot voor de Nederlandse kust. Vooral in de Waddenzee, waar dan veel te eten valt, bleven de beesten langer dan normaal. ''Mogelijk was er door het koude weer weinig pleziervaart. Bruinvissen hebben een broertje dood aan herrie'', legt de woordvoerder uit.

Het is niet bekend hoeveel aangespoelde bruinvissen er dood zijn gegaan door toedoen van menselijke activiteiten zoals visserij. Daar wordt onderzoek naar gedaan. Bovendien werden dit jaar weinig 'versneden' bruinvissen gevonden; dieren met diepe snijwonden over hun hele lijf. Het vermoeden is dat mensen de snijwonden veroorzaken, maar het is nog niet bewezen.

Het Belgische persbureau Belga meldt dat dit jaar een recordaantal van 128 bruinvissen is aangespoeld op de Belgische kust.