In gemeenten met meer dan 50.000 inwoners worden meer jongeren na vuurwerkoverlast naar Halt gestuurd dan in de kleinere gemeenten het geval is. 

Dat blijkt uit cijfers die NU.nl bij Halt heeft opgevraagd. Het gaat om gegevens vanaf de jaarwisseling 2004-2005.

In die grote gemeenten krijgen 3,3 personen per duizend jongeren tussen de twaalf en achttien jaar een alternatieve straf bij Halt. In kleinere gemeenten zijn dat er 2,0. Het landelijk gemiddelde ligt op 2,3 per duizend jongeren.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Halt. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ons kent ons

"Wij zien dat jongeren uit kleine gemeenten vaak naar grotere gemeenten gaan om oudjaarsnacht te vieren", aldus een woordvoerster van Halt. "De overtreding wordt geregistreerd in de gemeente waar die plaatsvond."

Als mogelijke verklaring voor het relatief lage aantal doorverwijzingen in kleine gemeenten voert ze daarbij aan: "Daar zie je vaak een ons-kent-ons-cultuur. Ouders worden eerder aangesproken op de overtredingen van hun kinderen dan dat er naar de politie wordt gestapt."

Klik op de gemeente voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van Halt. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Toch blijkt uit de cijfers dat de drie gemeenten die de meeste jongeren naar Halt verwijzen, juist minder dan 50.000 inwoners tellen. Soest (45.494 inwoners) voert de lijst aan en stuurt zo'n 9,3 overtreders per duizend jongeren door. Per jaar komt dat neer op 33 jongeren in totaal. Dat betreft het gemiddelde sinds 2004. De laatste jaren is in Soest juist een flinke daling van het aantal verwijzingen.

De Brabantse gemeente Baarle-Nassau (6.697 inwoners) volgt met 8,8 jongeren per duizend, en in Beverwijk (40.087) zien 8,6 jongeren per duizend Halt van binnen.

Rotterdam

In Rotterdam worden met 293 jongeren jaarlijks gemiddeld de meeste personen naar Halt doorgestuurd. Amsterdam zit daar fors onder met gemiddeld 86 personen.

Halt vermoedt dat de prioriteit voor vuurwerkoverlast in Rotterdam hoger is. "Agenten worden door ons voorgelicht over overlast. Ook heeft elk district in die regio zijn eigen vuurwerkcoördinator", zegt de woordvoerster.

Een woordvoerder van de Rotterdamse politie heeft geen goede verklaring voor het hoge aantal Halt-verwijzingen in die stad. "De inzet van politie en Openbaar Ministerie is zoveel mogelijk gericht op directe afhandeling. Voor minderjarigen is dat HALT en voor meerderjarigen lik-op-stuk."

Daling

Het totaal aantal jongeren in Nederland dat naar Halt wordt doorverwezen vanwege vuurwerkoverlast, daalt fors sinds 2006. In dat jaar werden nog 4.337 personen doorverwezen in 2012 waren dat er nog maar 1.422.

Halt heeft geen duidelijke verklaring voor die daling. "Wellicht worden lichte overtredingen tegenwoordig afgedaan met lichtere straffen."

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Halt. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Een jongere die vuurwerkoverlast veroorzaakt en gepakt wordt door de politie, kan voor dat feit bij Halt terechtkomen. Een straf bij Halt bestaat onder meer uit drie gesprekken, waarin de overtreder samen met de ouders en een Halt-medewerker over de overtreding praten. Ook kan er een schadevergoeding geregeld worden en soms is er ook nog sprake van een werkstraf.

De jongeren moeten persoonlijk excuses maken aan het slachtoffer. "Dan pas zien jongeren de gevolgen van hun daad", meent Halt.

Lees ook: Vuurwerk tijdens jaarwisseling in cijfers

Bekijk hier de gegevens per gemeente