Ondanks de belofte van supermarkten om de komende jaren de plofkip uit de schappen te laten verdwijnen, is het aantal aanbiedingen voor deze in een kleine ruimte, snel vetgemeste kip dit jaar juist toegenomen. 

Dat blijkt uit een zondag naar buiten gebrachte inventarisatie van de organisatie Wakker Dier naar de aanbiedingen op de websites en folders van de acht grootste supermarkten tot en met week 50 van de afgelopen jaren. 

De supermarktketens Albert Heijn, Dirk/Bas/Digros, Jumbo, C1000, Emté, Lidl, Aldi en Plus adverteerden dit jaar maar liefst 30 procent vaker met dit vleesproduct dan vorig jaar.

Bij supermarkt Albert Heijn verdubbelde het aantal aanbiedingen voor plofkip zelfs.

Voor diervriendelijkere kip werd beduidend minder reclame gemaakt. 8 procent van alle kipaanbiedingen waren voor kip met 1 Beter Leven ster en 0,5 procent voor biologische kip.

Of de verkoop van plofkip dit jaar is gestegen of gedaald, moet komende maand bekend worden. Halverwege het jaar bleek wel al dat er minder plofkip en meer diervriendelijkere kip verkocht is.

Verleden tijd

In februari van dit jaar maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) namens de supermarkten en de pluimveesector bekend dat de plofkip vanaf 2015 verleden tijd moet zijn in de Nederlandse supermarkten.

Het aantal kippen per vierkante meter moet dan met 10 procent zijn verlaagd en de kippen krijgen extra afleidingsmateriaal (stro en graan) in hun stal.

Uiterlijk in 2020 moet al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten wordt verkocht, afkomstig zijn van het trager groeiende ras.

Vetmesten

Een plofkip wordt binnen zes weken vetgemest tot een kip van ruim twee kilo. De dieren leven met z’n twintigen op een vierkante meter, zonder buitenlucht. Door de snelle groei hebben de kuikens volgens Wakker Dier last van voetzweren, kreupelheid, kortademigheid en hartproblemen.

De organisatie strijdt daarom al jaren voor het verbannen van de plofkip en daar wordt steeds meer gehoor aan gegeven. Diverse bekende merken zoals Unilever en Struik, bedrijfskantines, ziekenhuizen en alle merken babyvoeding hebben al aangegeven het vlees van deze kippen niet meer te gebruiken.