Tweederde van de Nederlandse bevolking wil dat er een verbod komt op het afsteken van vuurwerk door particulieren.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim twintigduizend leden van het Opiniepanel.

De helft van de deelnemers wil dat alleen gemeentelijke vuurwerkshows nog worden toegestaan, nog eens 14 procent vindt dat vuurwerk helemaal verboden moet worden in Nederland.

Een derde van de deelnemers vindt dat alles moet blijven hoe het is zodat particulieren gewoon vuurwerk kunnen blijven afsteken met Oud en Nieuw.

Hoge kosten

De voorstanders van een verbod op vuurwerk noemen vooral de hoge kosten die schade en letsel door vuurwerk met zich meebrengen.

Ook worden de angst die ontstaat bij dieren en lichamelijk letsel vaak genoemd als reden om vuurwerk te willen verbieden.

Traditie

De tegenstanders vinden een vuurwerkverbod een uiting van betutteling. Ook zeggen ze dat het afsteken van vuurwerk in Nederland een traditie is.

Tot slot vindt een deel van de ondervraagden dat de afsteektijden veranderd moeten worden. 39 procent wil dat de tijden beperkt moeten worden.

Jongeren

Jongeren zijn minder enthousiast over een verbod voor particulieren. Uit een zelfde soort onderzoek onder het 1V Jongerenpanel blijkt dat zestig procent van de jongeren tegen een verbod op het zelf afsteken van vuurwerk.

Ze vinden dat het een afsteken een traditie is en ze denken dat er meer illegaal vuurwerk zal komen. Bovendien vinden ze het leuk om vuurwerk af te steken.