Een demonstratie tegen politiegeweld en discriminatie is zaterdag in Den Haag uitgelopen op schermutselingen en arrestaties.

Twee demonstranten werden aangehouden wegens openbare geweldpleging en geweld tegen een politieambtenaar.

''Ze sloegen met stokken in op agenten. Dat nemen we hoog op. En we vinden het op z'n zachtst gezegd bijzonder dat tijdens een demonstratie tegen politiegeweld juist geweld tegen agenten wordt gebruikt'', stelt een politiewoordvoerder.

Een derde betoger werd aangehouden, omdat hij waarschijnlijk agenten had beledigd. De rest van de ongeveer vijftig demonstranten vertrok na enkele verzoeken van de politie.

Rishi

De betogers waren naar het stadhuis gekomen om het vertrek van burgemeester Jozias van Aartsen en politiechef Paul van Musscher te eisen. Aanleiding was de vrijspraak afgelopen week van een agent van moord of doodslag op de 17-jarige Rishi Chandrikasing.

De daaropvolgende demonstratie zou op de hoek van de Waldorpstraat en de Rijswijkseweg eindigen, maar de demonstranten wilden verder naar station Hollands Spoor, waar Rishi op 24 november vorig jaar stierf na een achtervolging door de politie.

Schuld

Een woordvoerder van de demonstranten legt de verantwoordelijkheid voor de schermutselingen juist bij de politie. Die zou de demonstranten hebben gedwongen door te lopen terwijl ze zelf juist wilden stoppen.

''We worden gecriminaliseerd door de politie. Het was juist een hele positieve demonstratie'', stelt organisator Bob Scholten.