Acht mensen in ons land zijn tot nu toe zo zwaargewond geraakt door vuurwerk, dat zij door een plastisch chirurg moesten worden geopereerd. 

Dat meldt het OLVG-ziekenhuis zaterdag.

Onder de gewonden zijn twee minderjarige jongens die een hand verloren. De andere verwondingen zijn ook met name aan handen, liet plastisch chirug Annekatrien van de Kar weten. Hoeveel mensen oogletsel hebben opgelopen, is nog onbekend.

De plastisch chirurgen melden de vuurwerkslachtoffers bij een landelijk meldpunt. Een ander landelijk meldpunt over vuurwerk, namelijk het meldpunt vuurwerkoverlast, heeft inmiddels ruim 18.000 meldingen binnen.

Op de website vuurwerkoverlast.nl kunnen mensen klagen over het te vroeg afsteken van vuurwerk of bijvoorbeeld het afsteken van illegaal vuurwerk.

Illegaal

Mensen die illegaal vuurwerk in bezit hebben, houden de politie ook onverminderd bezig. In Valthermond werd vrijdagavond een 14-jarige jongen betrapt op het bezit van illegaal vuurwerk.

In Assen werden twee bewoners van een huis opgepakt, omdat er 40 kilo vuurwerk in de woning was opgeslagen.

In Delfzijl brak zaterdag brand uit op een dak van een huis door vuurwerk, zo liet de brandweer weten. Het vuur is inmiddels onder controle.

Ook in een huis in Heerenveen werd ruim 25 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De 19-jarige bewoner mocht mee naar het bureau.