Veel historische kademuren verkeren in slechte staat. Dat blijkt uit een onderzoek van het AD onder dertien gemeenten met een historische binnenstad. 

De kades worden stukgedrukt door vrachtauto's en de houten funderingen rotten weg. Geld voor herstel, dat miljoenen euro's zou kosten, is er niet.

Elf van de dertien gemeenten hielden de afgelopen jaren een inspectie van de kademuren. Daaruit kwam naar voren dat 117 plekken er slecht aan toe zijn en honderden matig.

Een ingenieur spreekt in de krant van "een financiële tijdbom". Een nieuwe kadewand kost duizenden euro's per meter.

Uit de gegevens van het AD blijkt dat in Amsterdam de problemen met vier kadewanden acuut zijn. Zo bleken de houten funderingspalen onder een muur langs de Keizersgracht te zijn gebroken, waardoor die 'uitbuikte'. Daar zijn nu bomen gekapt om de wand te ontlasten.

Utrecht

In Utrecht stortte half oktober een kademuur aan de Bemuurde Weerd Oostzijde in. Door hevige regenval was zand onder en achter de kademuur weggespoeld.

In Amersfoort bleek tijdens een inspectie in augustus dat twee uitbouwen van Museum Flehite aan het verzakken zijn. Daardoor dreigde ook een kademuur langs het museum het te begeven. Intussen is daar het herstelwerk begonnen.