Tientallen inwoners van het Zuid-Hollandse dorp Maasdam hebben in de nacht van dinsdag op woensdag urenlang gezocht naar een man die had geprobeerd in te breken.

Dat meldde de politie vrijdag.

En met succes: bijna tien uur nadat de crimineel er vandoor was gegaan, kon de politie hem tijdens de kerstnacht alsnog aanhouden.

''Ik stond buiten een sigaretje te roken en rond half 7 hoorde ik houtgekraak. Ik heb toen de politie gebeld, en die kwam ongelooflijk snel'', vertelde een alerte buurtbewoonster vrijdag op RTV Rijnmond.

De kreet ''Stop, politie!'' van de agenten die de achtervolging inzetten, was voor veel omwonenden de reden om naar buiten te gaan zich bij de ontstane klopjacht te voegen.

Zaklampen

Gewapend met knuppels, zaklampen en koffie assisteerden zij de agenten, die de eerste dader van de poging tot inbraak snel in de boeien kon slaan.

Zijn kompaan werd uiteindelijk pas om 04.20 uur slapend in een auto in de omgeving aangetroffen. Eerder waren ook nog een politiehelikopter en een Burgernet-actie ingezet.

'Grandioos'

''Het was koud en nat, maar je blijft zoeken. Het was de mooiste kerstnacht die ik ooit heb meegemaakt'', aldus een buurtbewoner.

Een politiewoordvoerder noemt het ''helemaal grandioos'' dat de groep Maasdammers te hulp schoot. ''Daar zijn we blij mee. We kunnen natuurlijk niet verlangen dat iedereen gaat zoeken, maar hoe sneller iemand de politie belt, hoe sneller wij aan de slag kunnen gaan.''