Medewerkers van kinderdagverblijven zijn nog steeds vaak alleen met een groep kinderen. Volgens het zogenoemde vierogenprincipe zou een tweede volwassene toezicht moeten houden, maar in de praktijk is dat toezicht er in veertien procent van de kinderdagverblijven niet.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Abvakabo FNV.

Sinds juli moeten bij kinderdagverblijven twee volwassenen aanwezig zijn die de kinderen in een groep kunnen zien of horen.

Het vierogenprincipe is ingesteld in reactie op de zedenzaak in Amsterdam. Robert M., een medewerker van kinderdagverblijven, misbruikte meer dan tachtig kinderen. Het tweede paar ogen zou de veiligheid voor kinderen moeten vergroten.

Sinds de invoering van het vierogenprincipe zijn bij 66 procent van de ondervraagde organisaties maatregelen getroffen.De maatregelen variëren van het in de gaten houden van elkaars groepen en het plaatsen van babyfoons tot het anders inroosteren van medewerkers en het plaatsen van ramen, deuren of glazen wanden.

Niets veranderd

Twintig procent van de 1300 ondervraagde medewerkers in de kinderopvang geeft aan dat er niets is veranderd omdat de organisatie al aan de eisen voldeed. Bij veertien procent is niets veranderd terwijl de opvang niet aan het principe voldoet.

Veel medewerkers geven in het onderzoek ook aan niet altijd in staat te zijn om mee te luisteren of mee te kijken met een andere groep. Tien procent geeft aan altijd in staat te zijn om toezicht te houden op een andere groep en 54 procent zegt dat meestal te kunnen.

'Schijnveiligheid'

34 procent zegt echter meestal geen toezicht te kunnen houden op de andere groep en twee procent zegt de andere groep nooit in de gaten te kunnen houden.

Abvakabo FNV vindt dat het principe aangescherpt moet worden. "Het heeft totaal geen zin dat er glazen ramen tussen groepen worden geplaatst als ze vervolgens worden volgeplakt met tekeningen of als de aangrenzende groep die dag niet bezet is", zegt bestuurder Ilse van der Weiden. "Ja, het voldoet hiermee aan de eisen, maar het is niet meer dan schijnveiligheid."