De Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, die vastzaten in Rusland, zijn vrijdagavond even na 19:50 uur aangekomen op Schiphol.

Oulahsen haalde eerder op de dag haar visum op waarmee ze Rusland kon verlaten. Ubels haalde zijn document donderdag al op. Ze werden op Schiphol opgewacht door bekenden en vrienden. 

"We zijn vrijgekomen door gratie. Dat betekent dat we zijn vergeven voor misdaden die we niet hebben begaan. Dat vinden we erg", zei Oulahsen bij aankomst waar NU.nl aanwezig was. "We blijven ons werk voortzetten. Maar op precies dezelfde manier? Dat lijkt me niet. We zullen wat creatiever moeten worden.''

Ubels zei bij aankomst terug te willen voor het schip. "Het liefst wil ik terug om het schip op te halen." Ook waren de twee dankbaar voor alle aandacht voor hun zaak de afgelopen maanden: "Zonder die steun had het anders kunnen aflopen", zei Ubels. "Ik kan geen woorden vinden om mijn dankbaarheid te uiten", voegde Oulahsen daaraan toe.

Ubels zei "een heel interessante, bizarre tijd" in Rusland te hebben beleefd. "Ik moet alles nog verwerken. Het is erg onredelijk wat er allemaal is gebeurd. We hebben vastgezeten voor iets wat we niet hebben gedaan. Dat ons amnestie is verleend, is erg onbevredigend."

Bekijk de reactie van Oulahsen en Ubels:

Borgtocht

De Nederlanders en de andere opvarenden van de Arctic Sunrise kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij, maar moesten in Sint-Petersburg blijven. Vorige week kregen ze te horen dat Rusland de aanklachten tegen hen heeft laten vallen. 

De dertig opvarenden werden op 19 september gearresteerd tijdens een protestactie in de Petsjorazee. Zes activisten zijn vrijdag vrijgelaten. Donderdag verliet de Zweeds-Amerikaanse Dima Litvinov de Russische grens met een trein naar Helsinki.

Moermansk

De Arctic Sunrise zelf ligt nog altijd in de haven van Moermansk. Het schip zou volgens de Greenpeacewoordvoerster vrijgegeven moeten worden nu de juridische procedures zijn gestaakt.

"Het is goed dat de bemanning van de Arctic Sunrise nog voor de jaarwisseling Rusland heeft kunnen verlaten en weer terug is bij familie en vrienden", zo reageerde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op de terugkeer van de activisten.

"Aan een ingewikkelde en voor hen hele moeilijke tijd is nu een eind gekomen." Ondertussen blijft het ministerie zich inzetten om ook het schip vrij te krijgen, benadrukte een woordvoerder.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland