Koning Willem-Alexander heeft in zijn eerste kersttoespraak opgeroepen tot saamhorigheid en begrip voor elkaar.

De koning staat stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag.

Daarbij benadrukt hij het verliezen van dierbaren. Kerst is volgens hem "een moment voor bezinning op ons bestaan".

De koning staat ook stil bij de problemen van de economie en de vele mensen die kerst niet thuis kunnen vieren. Ook spreekt hij over mensen die oplossingen zoeken voor maatschappelijke problemen.

"Wie zijn baan of bedrijf verliest, geen baan kan vinden of niet meer kan werken, raakt meer kwijt dan alleen financiele zekerheid. Ons werk maakt ook deel uit van wie we zijn, het bepaalt mede het beeld dat mensen van zichzelf en van hun plaats in de samenleving en de wereld hebben."

Daarbij noemt de koning expliciet buurtbewoners die verantwoordelijkheid nemen voor het verbeteren van hun leefomgeving, mantelzorgers, vrijwilligers, gastouders, buddies en innovatieve ondernemers. 

Dankwoord

Bijzonder is dat Willem-Alexander een dankwoord uitspreekt aan prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven voor het bijstaan van prinses Beatrix tijdens haar 33 jaar durende regeerperiode.

"Mijn oom en tante hebben zich naast hun eigen werkzaamheden met verve ingezet ten dienste van haar koningschap, in lichte en donkere perioden."

Bekijk de kersttoespraak​:

Lek

De toespraak was vooraf al naar NU.nl gelekt. Hetzelfde gebeurde een jaar eerder voorafgaand aan de kersttoespraak van koningin Beatrix. 

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt uit te zoeken hoe het kan dat de toespraak voortijdig te lezen was. Ook de NOS zegt het voorval te onderzoeken. De NOS vermoedde in eerste instantie dat het systeem was gehackt. 

Uit de verklaring die ontdekker Anne Jan Roeleveld geeft, blijkt dat van hacken echter geen sprake is. "Aangezien de pagina waar de kersttoespraak op te zien zal zijn al twee weken live stond, bleek het eenvoudig wisselen van het kenmerk dus voldoende om de tekst van de kersttoespraak te vinden."

Op twitter liet directeur Jan de Jonge van de NOS later weten dat de site inderdaad niet was gehackt.

Lees ook: Kersttoespraak Koning Willem-Alexander lekt uit | Lof van politici voor kersttoespraak | Volledige tekst kersttoespraak