De Russiche autoriteiten hebben de vervolging van de Nederlandse opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise gestaakt.

Chef machinekamer Ubels en campagneleidster Faiza Oulahsen kregen dat woensdag te horen van het onderzoekscomité in hun zaak.

Op de eerste kerstdag kregen behalve Ubels en Oulahsen nog enkele opvarenden de officiële bevestiging dat ze niet meer worden vervolgd. Dinsdag kreeg de Brit Anthony Perrett al te horen dat de aanklacht tegen hem kwam te vervallen. De opvarenden vallen onder een amnestiewet die vorige week werd aangenomen.

Het is de verwachting dat woensdag alle 30 opvarenden de bevestiging zullen hebben dat de zaak tegen hen wordt gestaakt, aldus een woordvoerster van Greenpeace.

Borgtocht

De activisten kwamen vorige maand op borgtocht vrij, in afwachting van hun rechtszaak. Maar de 26 buitenlandse opvarenden mochten Rusland niet uit. Om weg te kunnen, moest eerst de aanklacht zijn ingetrokken. Het is nog niet bekend wanneer de opvarenden daadwerkelijk naar huis kunnen. Eerst moeten nog allerlei reisformaliteiten worden geregeld.

De opvarenden van het Greenpeace-schip, onder wie twee journalisten, werden in september gearresteerd. Ze werden vervolgd vanwege hun protestactie bij een Russisch platform in het Noordpoolgebied.

Moonwalk

Oulahsen 'moonwalkte' de deur uit van het hoofd van het onderzoekscommitee. Dat twitterde ze woensdag direct nadat bekend was geworden dat ook zij te heeft horen gekregen dat ze niet meer wordt vervolgd in Rusland.

"De amnestie is getekend", zo zegt ze. "Ik moest de dansjes die ik had geoefend in de gevangenis laten zien."

Ministerie

"Het ministerie is op de hoogte van het bericht dat Faiza Oulahsen en Mannes Ubels onder de amnestieregeling vallen en de amnestie hebben geaccepteerd", laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. 

"Na de recente vrijlating op borgtocht van de bemanning van de Arctic Sunrise is dit opnieuw een stap in de goede richting. Nederland spant zich al ruim drie maanden in voor de onmiddellijke vrijlating van de bemanning en het vrijgeven van het schip."