Dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg hebben tijdens de tiende editie van 3FM-inzamelingsactie Serious Request 12.302.747 euro opgehaald, een recordbedrag.

Vorig jaar werd in Enschede 12.251.667 euro ingezameld voor het goede doel. 

De dj's lieten zich woensdag opsluiten op het Wilhelminaplein in de Friese hoofdstad en hebben dinsdagavond iets na 21.05 uur het Glazen Huis verlaten. 

BNN-presentator en 3FM-dj Eric Corton maakte even later de uitslag bekend.

Beelen, Rabbering en Swijnenberg maakten 6 dagen lang non-stop radio en televisie zonder te eten. Het ingezamelde geld gaat naar het bestrijden van diarree. Jaarlijks sterven hier wereldwijd zo'n 800.000 kinderen aan.

'Fenomenaal'

''Een enorme prestatie'', zo complimenteerde Corton zijn drie collega's. Het opgehaalde bedrag noemde hij ''echt fenomenaal en bijna astronomisch''.

Beelen, die zich voor de achtste keer liet opsluiten, vond het vasten na al die jaren nog even lastig. ''Dit went nooit. Achter de schermen, vanuit 3FM gezien, worden we steeds beter, want Serious Request is wel een sport. Maar als je lijdend voorwerp bent, dan moet je het maar gewoon ondergaan.''

Rabbering gaf het publiek een pluim. ''Wij staan met z’n drieën op het podium, maar ik weet dat jullie er allemaal staan voor al die kinderen met diarree. En dat is zo mooi'', zei hij tegen het volle plein.

Spannend

Hoewel de tussenstanden tijdens de eerste dagen van de actie flink hoger waren dan vorig jaar, liep het verschil de laatste dagen iets in. Het was daardoor tot het einde spannend of opnieuw een record zou worden gehaald. 

Toen er rond 18.00 uur ruim 8,6 miljoen euro was opgehaald liet de organisatie weten daar heel blij mee te zijn. Een woordvoerster zei dat het lastig was om de opbrengst van vorig jaar te overtreffen. Toen haalde 3FM in Enschede geld op voor babysterfte. 

Rond 20.00 uur werd de 10 miljoen euro-grens gepasseerd.

​Zenuwen

"Het lijkt haast normaal dat men verwacht dat we dit jaar weer meer geld gaan ophalen", zei dj Swijnenberg zondag in een gesprek met NU.nl. "Maar dat is het niet. We gaan hier echt met de zenuwen in ons lijf in, want er gaat een jaar komen dat we dat bedrag niet halen."

"Maar dan hebben we wel heel veel geld opgehaald en heel veel kinderen kunnen helpen."

De actie vond plaats in samenwerking met het Rode Kruis. Vanaf dinsdagmiddag waren er al diverse optredens te zien geweest rond in het Glazen Huis, waaronder van Krystl, Alain Clark, Tim, Knol, Nielson, Caro Emerald, Kensington, De Staat en Racoon.

Slotfeest

Zo'n 17.000 tot 18.000 mensen waren in Leeuwarden getuige van het slotakkoord van Serious Request, zo meldt een woordvoerder van de gemeente.

Op het Oldehoofsterkerkhof, waar het slotfeest plaatsvond, kon er niemand meer bij en ook op het Wilhelminaplein was het afgeladen. Het was echter niet zo druk dat het gevaarlijk werd en ook de aftocht van de feestgangers verloopt zonder problemen. ''Mensen zijn uitgelaten en in een feeststemming, niet op de laatste plaats door het mooie resultaat'', aldus de woordvoerder.

Over de afgelopen week was de gemeente eveneens te spreken. 

Trillen

Rond 20.15 uur heeft het springende publiek huizen in meerdere straten van Leeuwarden laten trillen, aldus de Leeuwarder Courant. Op internet melden getuigen dat het wel een aardbeving leek.

Kastdeuren gingen spontaan open, lampen schommelden en kerstballen bewogen heen en weer in de kerstbomen. Dat alles gebeurde tijdens het nummer Eat, sleep, rave, repeat van Fatboy Slim, een van de meest aangevraagde platen tijdens deze editie van de inzamelingsactie.

Ook Tsunami van DVBBS & Borgeous deed het goed tijdens Serious Request. Het meest aangevraagd is echter Gerard Ekdoms imitatie van het nummer Living doll van Cliff Richard en The Young Ones.

Het Glazen Huis staat in 2014 in Haarlem.

Reportage: NU.nl reisde naar Burundi l Interview: Eric Corton blijft geloven in kracht SR

Laatste dag Serious Request

Tijdens de ontknoping waren er zo'n 18.000 mensen aanwezig. © NU.nl/Ruben Van Vliet
Presentator Eric Corton op het Serious Request-podium in Leeuwarden vlak voor bekendmaking van de opbrengst van de 3FM-inzamelingsactie. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
Blijdschap bij publiek en dj's wanneer het totaal opgehaalde bedrag bekend wordt gemaakt. © NU.nl/Frans Hettema
Dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg hebben tijdens de tiende editie 12.302.747 euro opgehaald, een recordbedrag. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
Vorig jaar werd in Enschede 12.251.667 euro ingezameld voor het goede doel. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
Publiek voor het Glazen Huis. De 3FM djs Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering hebben vanuit Leeuwarden 6 dagen en nachten lang geld ingezameld voor de bestrijding van kindersterfte door diarree. © ANP
Een regenachtig Wilhelminaplein voor het Glazen Huis dinsdagavond. © ANP
Dj Paul Rabbering gaat los in de laatste uren in het Glazen Huis. © ANP
Coen Swijnenberg tijdens de laatste uren in het Glazen Huis. © ANP
Publiek in de regen voor het Glazen Huis. © ANP
Fans van Kensington voor het Glazen Huis. © ANP
Kensington speelt in het Glazen Huis. © ANP
Optreden Kensington © ANP
De omgeving van het Glazen Huis dinsdagmiddag. © ANP
Giel Beelen (L) en slaapgast Andre Kuipers tijdens de veiling op de laatste dag van het Glazen Huis. © ANP
Slaapgast Andre Kuipers haalt donaties binnen op de laatste dag van het Glazen Huis. © ANP
(VLNR) 3FM djs Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg tonen de tussenstand van de voorlaatste dag (maandag). © ANP
De drie djs werden 6 dagen geleden opgesloten door topturner Epke Zonderland. © ANP
Alain Clark (M) treed op tijdens de laatste dag van het Glazen Huis. © ANP
Optreden van Tim Knol. © ANP
Jett Rebel treedt op voor het Glazen Huis. © ANP
Nielson © ANP
Caro Emerald © ANP