Een rechter in Den Haag heeft bij de berekening van de hoogte van letselschade de ''culturele achtergrond'' van een vrouw meegenomen in het vonnis.

De Turks-Nederlandse vrouw werd als kind aangereden en kan daardoor niet werken. Om te bepalen hoeveel de verzekeraar haar moet uitkeren, veronderstelt de rechter dat de vrouw op haar zesentwintigste kinderen zou krijgen, vervolgens tien jaar niet zou werken en daarna slechts voor 50 procent zou werken.

''Als vrouw in Nederland en gegeven haar culturele achtergrond en persoonlijke omstandigheden acht de rechtbank het redelijk te veronderstellen dat zij een partner zou hebben gevonden en rond haar zesentwintigste levensjaar kinderen zou hebben gekregen'', staat onder meer in het vonnis van maandag.

De rechtbank Den Haag kon dinsdag niet reageren op de uitspraak van de rechter.

Het College voor de Rechten van de Mens, een onafhankelijke instantie die individuele gevallen onderzoekt op bijvoorbeeld discriminatie, is nog niet eerder tegengekomen dat afkomst een rol speelt bij de bepaling van letselschade. ''Wij zeggen: beoordeel het individu. Als statistische gegevens worden gebruikt, moeten die wel actueel en relevant zijn.''