
Hof met succes gewraakt in zaak 'tattookillers'
De betrokken rechters hebben de schijn van partijdigheid over zich afgeroepen in een beslissing over het horen van getuigen.
De in totaal vier verdachten werden in juli 2012 veroordeeld tot celstraffen tot 12,5 jaar wegens een poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Marlon D.
Het viertal dankt de naam tattookillers aan het feit dat zij allen een grote tatoeage op hun rug hebben; de Chinese tekens zouden zoiets betekenen als 'wees daadkrachtig'.
Moordcommando
Justitie heeft de dragers van de tatoeage eerder omschreven als een ''professioneel moordcommando''. De broers Cor en Brian P. kwam in 2009 al in het vizier van de politie, als verdachten van een dubbele liquidatie bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp. Slachtoffers waren de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor. Dit onderzoek loopt nog.
Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar de moord op Onno Kuut, ook een drager van de tatoeage. Zijn lichaam werd enkele weken na de moord op Belseran en Chakor gevonden in de duinen bij Hoek van Holland.
De beslissing van het hof over de getuigenverzoeken stamt uit oktober. Daarna hebben de advocaten de wrakingsverzoeken ingediend. Volgens de wrakingskamer konden de verdachten vrezen dat het hof zich al een oordeel had gevormd over bepaalde stellingen van de verdediging; deze hadden te maken met getuigenkwesties, niet met de vraag of de verdachten schuldig zijn.
Geslaagde wrakingen zijn betrekkelijk zeldzaam. Het middel wordt de laatste jaren in de rechtszaal wel steeds vaker in stelling gebracht.
Eerder
- 17 dec 2012 om 16:10'Tattookiller' Evert S. uitgeleverd aan Nederland
- 18 jul 2012 om 14:33Tot 12,5 jaar cel voor 'tattookillers'
- 08 jun 2012 om 16:40Eisen 15 jaar tegen 'tattookillers'
- 01 nov 2011 om 12:41Politie zoekt bewijs in moord 'tattookiller'