In de strafzaak in hoger beroep tegen de zogeheten tattookillers moeten andere rechters komen. De wrakingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft een wrakingsverzoek van de advocaten van drie verdachten toegewezen.

De betrokken rechters hebben de schijn van partijdigheid over zich afgeroepen in een beslissing over het horen van getuigen.

De in totaal vier verdachten werden in juli 2012 veroordeeld tot celstraffen tot 12,5 jaar wegens een poging tot liquidatie van de Amsterdamse crimineel Marlon D.

Het viertal dankt de naam tattookillers aan het feit dat zij allen een grote tatoeage op hun rug hebben; de Chinese tekens zouden zoiets betekenen als 'wees daadkrachtig'.

Moordcommando

Justitie heeft de dragers van de tatoeage eerder omschreven als een ''professioneel moordcommando''. De broers Cor en Brian P. kwam in 2009 al in het vizier van de politie, als verdachten van een dubbele liquidatie bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp. Slachtoffers waren de criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor. Dit onderzoek loopt nog.

Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar de moord op Onno Kuut, ook een drager van de tatoeage. Zijn lichaam werd enkele weken na de moord op Belseran en Chakor gevonden in de duinen bij Hoek van Holland.

De beslissing van het hof over de getuigenverzoeken stamt uit oktober. Daarna hebben de advocaten de wrakingsverzoeken ingediend. Volgens de wrakingskamer konden de verdachten vrezen dat het hof zich al een oordeel had gevormd over bepaalde stellingen van de verdediging; deze hadden te maken met getuigenkwesties, niet met de vraag of de verdachten schuldig zijn.

Geslaagde wrakingen zijn betrekkelijk zeldzaam. Het middel wordt de laatste jaren in de rechtszaal wel steeds vaker in stelling gebracht.