De Opvoedpoli is gestopt met het behandelen van patiënten van zorgverzekeraar DSW. 

Dat meldt directeur Linda Bijl dinsdag aan NU.nl. De geestelijke gezondheidsinstelling heeft al anderhalf jaar een conflict met de verzekeraar over toegang tot medische dossiers. Gedurende die tijd zijn rekeningen niet betaald.

DSW wil toegang tot medische dossiers om behandelingen te controleren, terwijl De Opvoedpoli stelt dat dit gevoelige medische gegevens betreft waar een verzekeraar niet in hoort te kijken. Ook stelt de zorgverlener dat door het ontbreken van een contract er ook geen reden is om toegang te geven.

Eerder dit jaar legde de Nederlandse Zorgautoriteit De Opvoedpoli een dwangsom op als DSW geen toegang tot de medische dossiers zou krijgen. Hierop stapte de instelling naar de rechter om dat te voorkomen. Volgens de NZa hadden patiënten vrijwillig toestemming gegeven om in het dossier te laten kijken.

Niet vrijwillig

Diverse patiënten zeiden echter tegen NU.nl wel te hebben getekend, maar niet vrijwillig. Zij stelden te zijn gezwicht voor het dreigement dat de rekeningen niet vergoed zouden worden. De Opvoedpoli heeft daarop de kosten van de zorg voor eigen rekening genomen.

Volgens de zorginstelling heeft ongeveer tweederde van de klanten de zorgverzekeraar toegang tot zijn of haar medisch dossier geweigerd.

Stoppen

Nu de kosten oplopen is het voor De Opvoedpoli niet langer mogelijk om zelf de kosten te dragen, zegt Bijl. Tot nu toe gaat het om 150 klanten. "Ook weigeren we dus nieuwe klanten", aldus de directeur. 

"Dit vind ik echt een heel erg naar besluit om te nemen, want we willen juist mensen wel helpen. Ik zou liever tot een oplossing met DSW komen", stelt Bijl. "Maar het bedrijf moet wel overleven."

De Opvoedpoli heeft ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gevraagd om in te grijpen, omdat de privacy van patiënten volgens de zorginstelling in het geding is. Dit verzoek is geweigerd.

Begrijpelijk

In een reactie zegt DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen al zestien maanden bezig te zijn om gegevens van De Opvoedpoli te krijgen.

Nu er administratieve gegevens zijn aangeleverd zegt hij "wel te begrijpen waarom eerder niets is geleverd". Het eerste beeld is dat een deel van de zorg niet onder de Zorgverzekeringswet valt, maar andere Jeugdzorg betreft.

Oomen benadrukt dat als er toegang tot medische dossiers komt, een psychiater beoordeelt of dit noodzakelijke zorg betreft. "Dossiers worden alleen door artsen bekeken", stelt hij ook.

Oomen zegt dat het inzicht in de administratieve gegevens aanleiding biedt om ook in medische dossiers te willen kijken.