Ruim een kwart van het geïmporteerde vuurwerk (26 procent) voldoet niet aan de Nederlandse eisen. 

Dat blijkt uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het vuurwerk heeft bijvoorbeeld rondvliegende delen, kan omvallen, heeft een verkeerde chemische samenstelling of een zeer snel opbrandende lont.

De afgekeurde partijen zijn uit de handel genomen. Tegen de importeurs wordt proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie beslist dan verder over eventuele straffen.

Vorig jaar werd 18 procent van het geïmporteerde vuurwerk afgekeurd.

Al het geteste vuurwerk had een keurmerk en zou dus moeten voldoen aan de Nederlandse veiligheidseisen. Zo'n keurmerk, de CE-markering, kan in het buitenland worden afgegeven. Importeurs zijn echter verantwoordelijk voor het keurmerk.

''Dat een kwart van de geteste geïmporteerde artikelen is afgekeurd, betekent niet dat met een kwart van alle vuurwerk iets mis is. De inspectie zoekt gericht naar artikelen waar de consument extra risico loopt bij afwijkingen'', aldus de ILT.

De ILT heeft zich dit jaar ook gestort op de verzending van vuurwerk per post. Tot nu toe zijn meer dan honderd vuurwerkpakketten onderschept.