Weggebruikers moeten dinsdagochtend rekening houden met een stormachtige wind en zware windstoten. 

Bekijk alle lezersfoto's van de storm op NUfoto

Op de Wadden en in de kustprovincies kan het tot windkracht 9 komen, waardoor gesproken kan worden van storm. In het hele land geldt code geel. Bij IJmuiden is dinsdagochtend vroeg zelfs windkracht 10 gemeten.

In de kustprovincies en het IJsselmeergebied komen windstoten voor tot ruim 100 kilometer per uur. Ook in het binnenland zijn windstoten gemeten tot 100 kilometer per uur. Verkeer moet daar rekening mee houden, waarschuwt de ANWB.

In IJmuiden en Texel werd maandagavond al windkracht 9 gemeten, meldt weeronline.nl. De zwaarste windstoot tot nu toe, van 115 kilometer per uur, werd geregistreerd in IJmuiden. In de loop van de ochtend neemt de wind in kracht af.

Het is de derde keer dit jaar dat gesproken kan worden van storm. De eerste en zwaarste storm was op 28 oktober. Ook op 5 december stormde het. Op sommige plekken werd toen windkracht 10 gemeten. 

Brandweer

Het aantal telefoontjes naar de brandweer over stormschade is de afgelopen uren sterk toegenomen. Sinds 06.00 uur rukten de hulpdiensten meer dan 2.300 keer uit voor stormschade of wateroverlast.

In totaal staat de teller dinsdag op 3.262, blijkt uit gegevens van Alarmeringen.nl.

Vooral de regio's Midden- en West-Brabant, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost hebben verhoudingsgewijs veel meldingen over stormschade ontvangen. Tussen 8 en 10 uur dinsdagochtend had het zwaartepunt van de storm zich echter verplaatst naar Rotterdam-Rijnmond en Noord en Oost-Gelderland.

Van de steden heeft Rotterdam (116) dinsdag de meeste meldingen over stormschade ontvangen, gevolgd door Amsterdam (74), Zwolle (69) Apeldoorn (68) en Eindhoven (65).

Dubbeldekker

Door de storm is dinsdagochtend het dak van een dubbeldekker gewaaid. Dat gebeurde op de snelweg A8 van Amsterdam richting Zaandam bij Westzaan. De weg werd korte tijd in beide richting afgesloten, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID).

Volgens de politie zaten er geen passagiers in de bus en zijn er geen gewonden gevallen. De chauffeur merkte dat er iets mis was en stopte bij een benzinestation. Daar ontdekte hij dat het dak van de bus eraf was. Dat was op de snelweg beland.

Dijkje

Maandagnacht is een dijkje in Heiloo doorgebroken. Het water liep uit een veldje dat onder water was gezet om zo een schaatsbaan te creëren. Daardoor kwam een tennishal onder water te staan, bevestigt een woordvoerder van de brandweer tegenover NU.nl.

Inmiddels heeft de brandweer het water weggepompt. Ook een naastgelegen woning en een auto op het parkeerterrein zijn getroffen door het water. 

Vliegverkeer

Het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport ondervindt hinder van de wind. Reizigers moeten rekening houden met vertraging.

Meerdere vluchten hebben moeten uitwijken naar Schiphol. Reizigers die dinsdag vertrekken wordt aangeraden de oorspronkelijke vertrektijd van de vlucht aan te houden. Als ze van een andere luchthaven vertrekken, worden ze daar met bussen heengebracht.

Schiphol

Schiphol heeft dinsdagochtend te kampen met lichte vertragingen door de storm die over het land raast. Enkele vluchten zijn verlaat, maar de weersomstandigheden leiden niet tot grote problemen.

Volgens een woordvoerster waait de wind uit een voor de luchthaven gunstige richting, namelijk het zuiden. Daardoor heeft het weer minimale invloed op de toestellen die opstijgen en landen. De vertragingen worden voornamelijk veroorzaakt door de toestellen die uitwijken naar Schiphol. 

Naar verwachting neemt de wind tegen het middaguur af en zullen ook de vertragingen teruglopen.

Op Den Helder Airport zijn een paar helikoptervluchten geschrapt in verband met de harde wind. 

Op het spoor hebben zich vooralsnog geen grote problemen voorgedaan als gevolg van het weer, meldt een woordvoerder aan NU.nl.

PSV-stadion

In Eindhoven zijn in het Philips Stadion een aantal platen van de masten losgewaaid.

De aluminiumplaten zitten op veertig meter hoogte, waardoor een onveilige situatie ontstond. Een deel van het gebied rondom het stadion van PSV in afgezet.

Normandië

In het Normandische dorp Saint-Germain-de-Tallevende is een 12-jarig kind om het leven gekomen. Het kind hielp zijn vader met het metselen toen een muur waarschijnlijk door de storm instortte.

Een passagier die door de storm op een veerboot op volle zee ten val kwam, moest als gevolg van zijn verwondingen met een helikopter van het schip gehaald en is overgebracht naar een ziekenhuis in Brest.

Door de storm zitten in Frankrijk dinsdagmorgen 240.000 mensen zonder stroom, bijna allemaal in Bretagne.

Engeland

Ook ongeveer 100.000 Engelsen zitten dinsdagmorgen zonder elektriciteit als gevolg van de storm. De BBC meldt dat de elektriciteitsvoorziening in het zuiden van Engeland te kampen heeft met aanzienlijke schade, maar er wordt hard aan het herstel gewerkt.

In Engeland is maandag een man en in Wales een vrouw om het leven gekomen door het noodweer. Er is dinsdag ook een vrouw in het westen van Engeland om het leven gekomen bij een verkeersongeluk dat mogelijk mede een gevolg is van het slechte weer.

Het verkeer wordt in en rond de Britse eilanden ernstig gehinderd door de storm. Veerboten kunnen soms niet de haven binnenlopen, maar de haven van Dover is dinsdag wel open. Een aantal vluchten is afgelast, vertraagd of naar een andere bestemming gestuurd.

Op de grootste luchthaven van Londen, Heathrow worden lange vertragingen gemeld. Vliegen via andere Londense luchthavens wordt soms bemoeilijkt door het uitvallen van treinverbindingen. Zo rijden geen treinen meer naar de vliegvelden Gatwick en Stansted.

België

In België valt net als in Nederland de stormschade erg mee, zo melden Vlaamse media. Alleen in de westelijke provincies Oost- en West-Vlaanderen blies 'Dirk', zoals de storm ook wordt genoemd, takken van bomen of bomen en uithangborden omver.

Stroomuitval bleef beperkt tot een korte 'blackout' in een wijk in Kortrijk. Wel vrezen meteorologen dat later op dinsdag wateroverlast mogelijk is door de hevige regen die wordt verwacht.

Soldaat van Oranje

De twee voorstellingen van de musical Soldaat van Oranje op dinsdag gaan niet door. Door de storm is het dak van de foyer van de Theaterhangaar op voormalig vliegveld Valkenburg gedeeltelijk weggewaaid.

Een deel daarvan is terechtgekomen op het Dakota-vliegtuig dat bij de voorstelling wordt gebruikt. Het is nog niet duidelijk of het toestel zwaar beschadigd is geraakt. Dat heeft producent Fred Boot laten weten. De middagvoorstelling om 14.00 uur en de avondshow om 18.00 uur zijn geschrapt. 

Actueel weerbericht l Filenieuws 

Heeft u foto's van het stormachtige weer? Upload deze dan via NUfoto

Storm op 24 december

Wandelaars trotseren de wind en het stuifzand op de boulevard van Scheveningen. © NU.nl/Rob Kints
Door de harde wind zijn enkele gevelplaten van de pilaren van het Philips Stadion afgewaaid. © NU.nl/Hans van Hamersveld
De twee voorstellingen van de musical Soldaat van Oranje op dinsdag gaan niet door. Door de storm is het dak van de foyer van de Theaterhangaar op voormalig vliegveld Valkenburg gedeeltelijk weggewaaid. © NU.nl/Robin Benthem
Een deel van het dak is terechtgekomen op het Dakota-vliegtuig dat bij de voorstelling wordt gebruikt. Het is nog niet duidelijk of het toestel beschadigd is geraakt. © ANP
"We kunnen de bezoekers niet ontvangen zoals wij dat willen. We krijgen de foyer niet veilig en waterdicht genoeg binnen een paar uur", zei producent Fred Boot. © ANP
In Dordrecht is dinsdag door de harde wind een boom omgewaaid en op een auto terechtgekomen. © NU.nl/jeroen verbueken
Storm schade in Eindhoven. Daken lijken van huizen af te waaien. © NU.nl/Olivier Wouters
Het is de derde storm van dit jaar. © NU.nl/Tom Block
Het KNMI heeft voor de gehele Nederlandse kust een waarschuwing uitgegeven en ook voor het IJsselmeer geldt code geel. © NU.nl/Ginopress
Watersporters in Zandvoort maken gebruik van de storm. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
In zowel IJmuiden als op Texel is maandagavond windkracht 9 gemeten en dus stormt het aan de Nederlandse kust. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
In hoorn is een deel van de dakbedekking van een huis los gewaaid. © NU.nl/Rob Amoureus
In Brunssum is een muur op een auto gevallen. © NU.nl/Jan Middelveld