De agent die vorig jaar november 17-jarige Rishi Chandrikasing doodschoot op het Haagse station Hollands Spoor is vrijgesproken van doodslag en moord en is ontslagen van alle rechtsvervolging.

Die uitspraak deed de rechtbank in Den Haag maandag.

De agent was samen met twee collega's afgekomen op de melding van een bedreiging door een vuurwapengevaarlijke verdachte. Eenmaal op het station zagen zij Rishi, die werd gemaand stil te blijven staan en zijn handen te laten zien. Rishi zette het op een lopen en greep naar een jas- of broekzak. "Volkomen onverwacht gedrag", aldus de rechtbank.

De betrokken politieman nam binnen één seconde het besluit zijn wapen te trekken en probeerde, terwijl hij achter Rishi aan liep, hem in zijn bovenbenen te raken. Hij trof hem in de hals. De jongen overleed later in een ziekenhuis.

Volgens de rechtbank had de agent geen andere mogelijkheid Rishi aan te houden dan op hem te schieten. De politie mág ook schieten als de situatie daarom vraagt, zoals bij de arrestatie van een mogelijk vuurwapengevaarlijke verdachte.

Volgens de rechtbank heeft de agent geprobeerd zo gecontroleerd mogelijk te schieten. Een aantal factoren heeft ertoe geleid dat het schot fataal uitpakte, waaronder stress en het feit dat zowel Rishi als de schietende agent in beweging was op het moment dat de kogel werd afgevuurd.

Geen doodslag

Aanklager Wouter Bos had eerder ontslag van rechtsvervolging verzocht, omdat de agent "terecht aanhoudingsvuur had gebruikt". De agent in kwestie was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Zijn identiteit is bovendien tijdens het proces geheim gebleven. 

De moeder van Rishi was bij de uitspraak aanwezig. Zij had een grote foto van haar zoon bij zich. Op de publieke tribune begroetten vrienden van Rishi het vonnis met protest.

Moord

Twee weken geleden werd moord op de valreep toegevoegd aan de aanklacht. Moord is juridisch een zwaarder delict dan doodslag. Bos kwam daarmee tegemoet aan de wens van de ouders van het slachtoffer, maar bedadrukte daarbij wel dat hij vindt dat van voorbedachten rade geen sprake is.

De rechter noemde het maandag tijdens de uitspraak "onwenselijk en nodeloos grievend voor de verdachte" dat moord door de advocaat van de nabestaanden kort voor de inhoudelijke behandeling in een beklagprocedure aan het hof werd kenbaar gemaakt en sprak de agent, conform de eis van het OM daarvan vrij.

Civiele procedure

De advocaat van de nabestaanden van Rishi, Michael Ruperti, overweegt een civiele procedure aan te spannen tegen de overheid. Volgens de raadsman is er sprake van een onrechtmatige overheidsdaad.

Nu de agent ''strafrechtelijk is weggekomen" met het dodelijke schot overweegt Ruperti de overheid daarvoor aansprakelijk te stellen.

Volgens Ruperti zijn de nabestaanden van Rishi ''zwaar teleurgesteld" door de uitspraak. ''We waren er wel op voorbereid, gezien de visie van het Openbaar Ministerie", aldus Ruperti. 

Impact

''Het dodelijk schietincident op Hollands Spoor heeft nog altijd een grote impact, uiteraard in de eerste plaats op de nabestaanden van Rishi.'' Dat zei politiechef Paul van Musscher van het Haagse politiekorps.

''Het blijft een zeer ingrijpende gebeurtenis die begrijpelijkerwijs nog steeds veel verdriet geeft. Ook in onze organisatie en vooral bij de betrokken agenten heeft dit incident diepe sporen nagelaten. Het is belangrijk dat in een zaak waarin de emoties hoog opliepen, de rechtbank zich nu heeft uitgesproken'', aldus de politiechef.

Met de betreffende agent en zijn leidinggevende zal het korps na de jaarwisseling bekijken hoe de agent weer aan het werk gaat.

ACP

Politievakbond ACP vindt dat rechters en de wet er rekening mee moeten houden dat als een agent op iemand schiet, hij of zij dat doet als een ambtenaar die probeert om de veiligheid te beschermen.

''De wet biedt nu geen andere optie dan vervolging voor doodslag. We willen graag dat dat wordt aangepast. Doodslag is een te zware term'', zei een woordvoerster maandag.

Volgens de ACP is politiewerk mensenwerk. ''In een splitsecond moet je op het scherpst van de snede keuzes maken met de informatie die je dan hebt. Een keuze kan heel ernstige gevolgen hebben'', aldus de woordvoerster. Zij laat in het midden hoe de wet precies moet worden aangepast. ''Een optie is dat het als een verzachtende omstandigheid geldt wanneer iemand iets doet als agent.''

Bekijk de uitspraak: