NS en de spoorwegvakbonden vragen in een brandbrief minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) om maatregelen over de toenemende agressie. 

''We willen dat onze mensen veilig hun werk kunnen doen en vragen om uw hulp daarbij'', schrijven zij in de brief.

NS Reizigers en de bonden zijn al tijden in overleg over de agressie op en rond het spoor. Vaak gaat het om situaties die ontstaan uit het reizen zonder kaartje.

De briefschrijvers schetsen wat er allemaal al is gedaan en geïnvesteerd. Maar het gaat om een maatschappelijk probleem, dat NS alleen samen met justitie, politie, reizigers, vakbonden en andere ov-bedrijven kan aanpakken, schrijven ze. Ze nodigen de minister uit voor een werkbezoek, en mee te lopen met de medewerkers om met ze te praten.

Aandacht

Het opgaan van de spoorwegpolitie in de Nationale Politie doet het spoorbedrijf en de bonden vrezen dat er minder aandacht komt voor het spoor. Bijvoorbeeld minder surveillances of langere aanrijtijd van de politie.

Volgens Roel Berghuis van FNV Spoor liggen de stations en het spoor nu bij de regionale politie-eenheden. Die hebben echter hun handen vol aan wijkproblemen en zitten niet te wachten op een extra taak in en rond de stations. Zijn vakbond vindt dat in elk geval op de grote stations de spoorpolitie weer de algemene politietaak moet terugkrijgen.

Opstelten

Volgens minister Opstelten is de vrees van de NS en de spoorwegvakbonden niet terecht. "De bewaking en beveiliging is niet verminderd door de komst van de Nationale Politie", zegt zijn woordvoerder maandag.

"Integendeel. De politie is juist flexibeler en de spoorwegen kunnen beter dan vroeger rekenen op de hele politie en niet alleen op één onderdeel." 

De minister erkent dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar die toename heeft volgens hem niets te maken met de inzet van de politie. "Dat is een veel groter probleem." 

Opstelten gaat in op de uitnodiging voor een werkbezoek. "Begin volgend jaar zijn er verschillende werkbezoeken gepland, en daar zal dit ook onderdeel van zijn", zegt zijn woordvoerder daarover. 

Cijfers

Ook uit cijfers van de NS die in handen zijn van NU.nl bleek eerder dat het aantal keren dat treinpersoneel van de NS te maken krijgt met agressieve reizigers toeneemt. Vorig jaar vonden er ruim 8.100 incidenten plaats, een stijging van bijna 16 procent ten opzichte van 2011. Ook dit jaar lijkt het aantal meldingen weer boven de 8.000 uit te komen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen