De kustprovincies krijgen te maken met onstuimig weer. Het kan de komende dagen stormachtig worden met windkracht 8. 

Omdat er kans is op zware windstoten heeft het KNMI waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven.

Zondag trekken enkele buien met mogelijk onweer en hagel over het land. Aan de kust en het IJsselmeer kan het dan al hard waaien. 's Nachts klaart het op en wordt het vrijwel overal droog.

Maandag neemt een zuidelijke wind in de loop van de dag toe tot (vrij) krachtig boven land, en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. 's Avonds kunnen de kustgebieden te maken krijgen met zware windstoten. Tegen de avond gaat het in het westen van het land regenen.

Schotland

Het onstuimige weer wordt veroorzaakt door een bijzonder diepe oceaandepressie die dinsdag bij Schotland komt te liggen, meldt Weerplaza.nl. De kerndruk van minder dan 930 hPa, een waarde die de meeste barometers niet kunnen aangeven, zal waarschijnlijk voor een zeer zware storm met windkracht 11 zorgen langs de westkust van Schotland, Engeland en Ierland.

Langs de Nederlandse kust staat in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdag overdag een zuiderstorm met windkracht 9. Daarbij zijn windstoten tot 90 kilometer per uur mogelijk volgens de weersdienst.

Kerst

Tijdens de kerstdagen neemt de wind in het noordwesten van Europa volgens Weerplaza tijdelijk af.

Zeer slecht weer wordt dan in de Franse en Italiaanse Alpen verwacht. Zware neerslag, meer dan 100 mm in 24 uur, kan in het laagland voor wateroverlast zorgen. In de bergen valt plaatselijk meer dan 1 meter sneeuw, zodat wintersportoorden afgesloten kunnen raken van de buitenwereld.

Bekijk de actuele weersvoorspellingen | Lezersfoto's van het weer