In Zwartewaal zijn zaterdagavond ruiten gesneuveld door het onschadelijk maken van vuurwerk door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). 

Het ging om illegaal vuurwerk dat was gevonden in een woning in het nabijgelegen Heenvliet en dat door de dienst van Defensie was weggehaald. Dat meldt de politie.

Het vuurwerk werd onschadelijk gemaakt in de Put van Heenvliet, dat tussen de twee Zuid-Hollandse plaatsen ligt. Van zeker vier woningen gingen de ruiten kapot. Bij één huis zou een aanbouw een scheur hebben opgelopen. ''Daarnaast zullen veel mensen de wenkbrauwen hebben gefronst vanwege de knal'', zei een woordvoerder van de politie.

De EOD heeft een ander deel van het vuurwerk dat zou worden vernietigd, teruggebracht naar de woning waar het vandaan kwam. Het wordt zaterdag niet meer tot ontploffing gebracht. Als het zondag gebeurt, komt er eerst een aankondiging.

Zaterdagnacht

De zeven bewoners die vrijdag hun woningen in Heenvliet moesten verlaten na de grote vuurwerkvondst moeten ook zaterdagnacht elders doorbrengen. 

Nog niet alle vuurwerk en grondstoffen daarvoor die bij een buurman lagen opgeslagen zijn al weggehaald, meldt een politiewoordvoerder. 

De woning van de 63-jarige man aan de Drieëndijk werd vrijdag doorzocht na een tip. In de woning en de schuur zijn honderden kilo's vuurwerk en grondstoffen daarvoor gevonden. 

Volgens de zegsman gaat het hierbij niet om 'huis-, tuin- en keukenvuurwerk', maar veel zwaarder materiaal. "Al veel is weg, maar vanwege de eigen veiligheid kan alleen bij daglicht worden geruimd. Daardoor kan maar een beperkt aantal uur worden gewerkt." 

Kruipruimte

Het vuurwerk ligt 'tot en met de kruipruimte' aan toe opgeslagen en verstopt in de woning. Zondag wordt verder gegaan met het ruimen.

De woordvoerder stelt dat het heel vervelend is voor de bewoners van de omliggende woningen dat ze nog niet terug kunnen naar huis. "Maar het is maar goed dat het weg is gehaald, want in potentie is het een heel groot gevaar." 

Terugkeren

Of de geëvacueerde bewoners zondag kunnen terugkeren naar huis, is nog onbekend. De woordvoerder durft daar geen uitspraken over te doen. 

Hoelang de 63-jarige man, die is aangehouden, het explosieve materiaal al had, is nog onduidelijk. Ook is nog onbekend wat zijn plannen ermee waren. De evacués slapen bij bekenden.