Een deel van de mensen die door de brand aan de Grote Overstraat in Deventer hun huis uit moesten, kan hoogstwaarschijnlijk zaterdagavond na 19.00 uur weer terug. 

Dat liet de gemeente weten.

Het gaat om twaalf bewoners van de Kleine Overstraat, die recht achter de uitgebrande panden wonen. De achterkant van de uitgebrande huizen is gestut, zodat de gevels niet meer kunnen omvallen.

Aan de voorkant van de uitgebrande panden, Grote Overstraat nummers 52, 54 en 56, wordt zaterdag een steiger gebouwd. Als die eenmaal staat, kan gekeken worden hoe de gevels eraan toe zijn, of ze gestut of mogelijk gesloopt moeten worden. Zodra die gevels zijn gestabiliseerd, kunnen de 24 mensen die aan de overkant van de smalle straat wonen, terug naar huis.

Woonruimte

De vijftien bewoners van de nummers 52 tot en met 56 zoeken met hulp van hun verzekeraar vervangende woonruimte voor langere tijd. Volgens de gemeente wordt er ook veel hulp aangeboden door de bevolking van Deventer.

Bijna alle gedupeerden hebben afgelopen nacht bij familie of vrienden geslapen. Voor vier mensen regelde de gemeente een slaapplaats in een hotel.

Shoarmazaak

De brand brak vrijdag door onbekende oorzaak uit in een shoarmazaak. Niemand raakte gewond. Er is bij metingen geen asbest gevonden.

Burgemeester Andries Heidema en hulpverleners hebben zaterdagmiddag gesproken met getroffen bewoners en ondernemers, liet de gemeente verder weten.