Michael van Praag laakt de houding van sommige profclubs in Nederland als het gaat om homo-acceptatie. De voorzitter van de KNVB merkt dat bepaalde clubs het niet aandurven om het onderwerp op de agenda te zetten.

Dat zegt Van Praag in een interview met NU.nl. De KNVB heeft dit jaar veel gedaan om de acceptatie van homoseksuelen in het voetbal te promoten.

Zo voer er tijdens de Gay Pride een voetbalboot van de bond mee en kreeg de actie 'Voetbal is voor iedereen' een award van de UEFA.

"We merken dat er bepaalde betaald voetbalclubs zijn die daar heel moeilijk over doen, die er eigenlijk niet eens over willen praten of er niets van willen weten. Ze zijn bang voor hun supporters: wat zullen die wel niet zeggen."

"Ik vind dat gewoon een zwaktebod. Je kunt op zijn minst kijken wat je kunt doen en als dat niet werkt, heb je recht van spreken. Maar op voorhand een beetje de boot afhouden vind ik verkeerd", klaagt de oud-voorzitter van Ajax.

Bekijk het interview:

Sotsji

Van Praag is van plan de clubs komend jaar zelf te overtuigen. "Ik ga in het voorjaar afspraken maken met de betrokken clubs. Niet een standje uitdelen, maar bespreken wat we nu met z'n allen kunnen doen om het binnen de club bespreekbaar te maken."

De antihomowet in Rusland deed de afgelopen tijd veel stof opwaaien. Een aantal politici, onder meer de premiers van België en Frankrijk, zal uit protest niet naar de Spelen in Sotsji afreizen. Van Praag zou daar als bestuurder niet over peinzen.

"Waarom zou je niet gaan? De Russische minister van Sport, Vitali Moetko, zit samen met mij in het UEFA-bestuur en met die man praat ik wel. Natuurlijk kun je daar naartoe en natuurlijk is het veilig. Natuurlijk gaan ze er niet op slaan zoals wij allemaal denken. Ze zijn ook niet gek, natuurlijk wordt er soepel omgegaan met regels en wetten. De hele wereld kijkt naar ze."

Excessen

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat de KNVB het handvest betaald voetbal invoerde. Dat document was naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen bedoeld om te voorkomen dat spelers zich misdragen en dat voorbeeld gevolgd zien worden bij de amateurs.

Van Praag is content met de effecten van het beleid van de KNVB. "Ik ben tevreden over hoe het met de excessen gaat, dat gaat echt de goede kant op. Die nemen af, alleen doordat ze natuurlijk enorm uitvergroot worden is de perceptie bij de mensen dat het toeneemt."

"Maar de praktijk is juist omgekeerd. Ik merk dat de verenigingen in Nederland er enorm veel aan doen. Ze komen met nieuwe initiatieven om het ook rondom de velden rustig te krijgen."

Vooral buiten de Randstad hadden clubs hulp nodig. "Als je in de Randstad de politie belt, zijn ze er zo. Maar er zijn natuurlijk ook velden in het oosten of zuiden van het land, in the middle of nowhere, en dan sta je er als bestuurslid alleen voor. Dus wij hebben als KNVB geprobeerd om ze de handvatten te geven om daarmee om te gaan."

"Vertellen hoe je preventief te werk kunt gaan door huisregels op te stellen en met handhaving daarvan excessen te voorkomen. Daar zetten we enorme stappen mee en ik wil verenigingen alleen maar complimenteren met het feit dat ze dat op deze manier doen. Dat vind ik een belangrijke mijlpaal."