De 43-jarige moeder die in januari haar 16-jarige dochter doodstak in IJsselstein, kreeg vrijdag in hoger beroep opnieuw drie jaar cel. 

Het Openbaar Ministerie (OM) probeerde in hoger beroep om de vrouw alsnog veroordeeld te krijgen tot zeven jaar cel zoals eerder ook was geëist.

Maar net als de rechtbank afgelopen juli, vindt ook het gerechtshof dat drie jaar voldoende is, gezien de vergevingsgezindheid van het gezin dat de moeder graag snel terugziet.

De 43-jarige Chahira ben M. raakte tijdens een ruzie haar dochter Mirjam met een mes in haar buik en hart. 

Volgens het OM moest de vrouw niet als verminderd, maar als licht verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd worden zoals deskundigen aangaven. Het OM vond daarom zeven jaar een betere straf.

Het gezin van Chahira gaf het hof aan dat de kleinsten hun moeder nodig hebben, zonder dat ze daarmee hun gemiste zus willen afvallen.

Schoolprestaties

Chahira maakte zich steeds meer zorgen over slechtere schoolprestaties en verkeerde vrienden in het leven van Mirjam. Ze verloor de grip op haar puberende dochter, terwijl ze ook kampte met depressie en zorgen om de andere kinderen. 

Toen de 16-jarige Mirjam haar moeder uitfoeterde, bood Chahira haar een mes aan met de woorden: ‘maak me dan af’. Daarna volgde een worsteling waarbij Chahira haar dochter doodstak.