Wegens de dodelijke overval op juwelier Fred Hund heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag de 21-jarige Soufiane B. veroordeeld tot vijftien jaar cel. 

Hund (66) werd op 7 oktober 2010 in zijn zaak in Amsterdam-West doodgeschoten.

De opgelegde straf pakt drie jaar lager uit dan geëist, omdat het hof B. heeft vrijgesproken van twee andere aanklachten, waaronder een overval op een seksclub. Hiervoor was volgens het hof te weinig ''ondubbelzinnig bewijs".

De rechtbank legde B. eerder achttien jaar op. B.'s advocate Bénédicte Ficq kondigde vrijdag aan dat zij in cassatie zou gaan.

Sporen

Het bewijs voor de gekwalificeerde doodslag op Hund bestaat uit DNA-sporen die zijn gevonden op een sportschoen en een boodschappentas die door de daders in de winkel zijn achtergelaten.

Op de schoen zijn weliswaar ook sporen van andere, onbekend gebleven personen gevonden, maar volgens het hof was de hoeveelheid van B. afkomstig DNA dermate hoog dat hij de reguliere drager van het schoeisel moet zijn geweest. Het is onaannemelijk dat iemand anders de schoen op de dag van de overval aan heeft gehad, aldus de rechter.

Mededader

B.'s mededader is tot dusver niet gepakt. Het is onduidelijk wie de dodelijke kogel in de buik van Hund heeft afgevuurd. Voor het hof maakt dat niet uit; de ene dader heeft geroepen ''Schiet hem, schiet hem!', de ander heeft het schot gelost. Dat komt neer op een nauwe samenwerking die beide daders schuldig maken aan de doodslag.

Vóór het dodelijke schot werden Fred Hund en zijn broer geschopt en en geslagen door de overvallers, die er vandoor gingen op een scooter. Het hof hekelde het feit dat het dodelijke geweld zich heeft afgespeeld op klaarlichte dag temidden van veel omstanders.

B. heeft langdurig gezwegen en in latere verklaringen ontkend. De veroordeling geldt ook de poging tot overval op een juwelier in Krommenie. De voorbereiding van de overval op een juwelier in Bleiswijk was volgens het hof niet bewezen. Drie medeverdachten gingen hierdoor net als B. in deze zaak vrijuit.