Een 42-jarige man uit Haaksbergen (Overijssel), die in de zomer zijn drie dochters ontvoerde naar Syrië, heeft daarvoor twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zeven maanden voorwaardelijk gekregen.

Omdat de man al sinds zijn arrestatie in voorarrest zat, komt hij direct na de kerstdagen op vrije voeten. Hij moet zich laten behandelen en mag niet meer in de buurt van zijn vrouw komen.

De rechtbank rekent het de Haaksbergenaar zwaar aan dat hij voor de ontvoering zijn vrouw mishandelde en haar een tijd opsloot in een kelderkast. In zijn voordeel pleit echter dat de man zich in Syrië door twee Nederlandse rechercheurs liet overhalen om met zijn kinderen naar Nederland terug te keren, terwijl hij wist dat hij in Nederland direct zou worden aangehouden.

Het echtpaar kreeg in juli ruzie toen de vrouw haar man vertelde dat ze wilde scheiden. De man bond zijn vrouw vast, plakte haar mond af en bond haar vast aan de waterleiding in een kelderkast. Later kwam hij met zijn dochters terug, maakte zijn vrouw los en vertrok weer met de kinderen.

Hij bleek naar Syrië te zijn gereisd om met de ouders van de vrouw te gaan praten. Er is enkele dagen op allerlei niveaus intensief onderhandeld om de man met zijn kinderen terug te vinden.