De omstreden Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen Steur mag niet meer werken als arts. Dat heeft het medisch tuchtcollege in Zwolle vrijdag bepaald.

De tuchtzaak was aangespannen door vier oud-patiënten en de nabestaanden van een vijfde. De 68-jarige Jansen Steur was officieel al geen arts meer, maar mag zich nu ook nooit meer inschrijven. 

Letselschadespecialist Yme Drost, die de tuchtzaak aanspande, vindt dat het ultieme doel van de tuchtzaak is bereikt. Drost spreekt tegenover NU.nl van een "fantastische positieve ontlading" in een zaak waar hij zelf acht jaar aan heeft gewerkt. "Dit is het maximale wat tuchtrechtelijk mogelijk was."

De slachtoffers zijn "enorm blij", aldus Drost. Jansen Steur kan nog tegen de uitspraak van het tuchtcollege in beroep, maar Drost denkt dat dat niets zou veranderen aan de uitkomst: "Ik geef hem in hoger beroep geen enkele kans. Het is definitief over voor Jansen Steur."

Duitsland

Dat Jansen Steur zich enkele jaren geleden uitschreef, berustte op een afspraak met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die hem anders tuchtrechtelijk zou vervolgen. Begin dit jaar werd echter duidelijk dat de neuroloog wel als arts weer in Duitsland aan de slag was gegaan. 

Drost diende daarop in vijf zaken een tuchtklacht in om namens de tientallen oud-patiënten die hij bijstaat te voorkomen dat Jansen ooit nog als arts aan de slag zou gaan, mede op een toekomstige Europese zwarte lijst voor artsen die over de schreef zijn gegaan.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde jarenlang verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, schreef jarenlang zware medicijnen voor en voerde volgens zijn oud-patiënten onnodige tests uit met ernstige gevolgen.

Zijn dossiervorming was volgens de klagers ondermaats en een eenmaal gestelde foutieve diagnose werd niet herzien. 

Bekijk de uitspraak van de rechter:

Strafzaak

Tegen Jansen Steur loopt ook een strafzaak, waarin het Openbaar Ministerie (OM) deze maand zes jaar cel eiste. Hij wordt daarin verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, diefstal en valsheid in geschrifte. De uitspraak in die zaak wordt in februari verwacht. 

Chronologie van de zaak-Jansen Steur

Achtergrond: Steeds meer artsen geschorst door tuchtraad