In de dubbele moordzaak in Venray moet misdaadjournalist Peter R. de Vries worden gehoord. Dat betoogde advocaat Paul van Vugt vrijdag voor de rechtbank in Roermond. 

Van Vugt is advocaat van Geert G. (39), een van de twee verdachten van de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella in 2006. De Vries maakte daar een tv-uitzending over.

Van Vugt zei tijdens de regiezitting: ,De Vries had meer informatie dan de advocaten. ''Hij moet het dossier van het Openbaar Ministerie (OM) hebben gekregen.''

Volgens de officier van justitie kwam het initiatief van de nabestaanden. Wel heeft het OM zijn medewerking verleend aan het programma. ''Ik zal nagaan hoe het programma precies tot stand is gekomen."

Beide verdachten, die op vrije voeten zijn, lieten verstek gaan. Het OM wil dat ze wel verschijnen tijdens de inhoudelijke behandeling. Desnoods moet de rechter ze daartoe verplichten. ''De behandeling moet zo zinvol mogelijk zijn. Daar hoort de aanwezigheid van de verdachten bij'', aldus de officier.

Ten onrechte

Advocaat Marcel Heuvelmans van verdachte Lau G. (51): ''Mijn cliënt is als de dood dat hij opnieuw ten onrechte wordt opgepakt.'' Lau G. en Geert G. werden twee keer eerder opgepakt en beide keren op last van de rechter weer op vrije voeten gesteld.

Fourkour (19) en Bendella (23) werden in mei 2006 betrapt tijdens het leeghalen van een hennepplantage en ter plekke doodgeschoten. Beide verdachten hebben de lijken laten verdwijnen, beweert het OM.

Nogmaals

De officier van justitie verzocht de rechtbank om een belangrijke getuige nogmaals te horen. B. zou voor de slachtoffers op de wacht hebben gestaan en de vermoedelijke daders hebben gezien. Tijdens een eerder verhoor deed hij nauwelijks zijn mond open. ''B. heeft meer gezien dan dat hij heeft willen of kunnen verklaren.”

Volgens Heuvelmans heeft verder aandringen geen zin. De advocaat sprak van een ''zinloze exercitie”.

De rechtbank doet op 10 januari uitspraak.