Tientallen mensen zijn vrijdag dakloos geraakt door een grote brand in Deventer, dat laat de gemeente weten.

De brand die vrijdagochtend in aan de Grote Overstraat in Deventer woedde heeft in totaal 29 woningen vernield waardoor veertig mensen dakloos zijn geworden. Ook zijn negen woonruimtes aan de Kleine Overstraat beschadigd geraakt, hierdoor kunnen twaalf bewoners tijdelijk niet hun huis in.

De negen woningen aan de Kleine Overstraat worden momenteel gestuukt door een aannemer aldus de gemeente. De verwachting is dat de bewoners vrijdagavond hun huis weer veilig kunnen betreden.

Burgemeester Andries Heidema noemde het ''een drama dat zij zo kort voor de feestdagen hun woning zijn kwijtgeraakt''.

Onderkomen

"Veel van de mensen kunnen terecht bij vrienden of familie. Voor anderen wordt tijdelijk onderkomen geregeld in de vorm van een huis of hotel", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Rond 09.00 uur kon het sein brand meester worden gegeven, meldt de Veiligheidsregio IJsselland. 

De brand brak vrijdagochtend uit in een shoarmazaak aan de Grote Overstraat in het historische centrum van Deventer. De brandweer had moeite om de brand te bestrijden omdat de ruimte in de binnenstad beperkt is.

Zeker drie panden zijn onbewoonbaar geworden, zei burgemeester van Deventer Andries Heidema (ChristenUnie) op Radio 1. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

Rookschade

Andere woningen en winkels hebben zware rook- en roetschade opgelopen, aldus de brandweer. Ongeveer veertig mensen uit de buurt zijn geëvacueerd. Zij kunnen pas terug naar huis als vaststaat dat er geen gevaarlijke gassen in hun huis hangen. Heidema verwacht dat de eerste omwonenden vrijdagmiddag weer thuis zijn.

De afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente onderzoekt vrijdag de stabiliteit van de historische panden aan de Grote Overstraat en de Kleine Overstraat in het verlengde daarvan.

''Het zijn eeuwenoude bouwwerken met allemaal dwarsverbanden en balken die door meer panden lopen. Enkele gevels zijn instabiel, maar we moeten eerst weten hoe groot de schade is voordat er gestut kan worden'', zei een woordvoerder van de brandweer.

Mogelijk moeten enkele panden in de zeer smalle straten worden gesloopt. De Grote en de Kleine Overstraat blijven in elk geval voorlopig afgesloten.

De brandweer zal nog enige tijd bezig zijn met nablussen, verwacht de gemeentewoordvoerder. Gemeente en brandweer roepen mensen op om voorlopig niet met de auto naar de binnenstad van Deventer te komen.  Er liggen overal brandslangen, waarmee water uit de IJssel wordt gehaald. Smalle straten zijn afgesloten of niet bereikbaar.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Bekijk beelden van de brand:

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto