Het zieke Georgische meisje Renata dat in november vorig jaar naar Polen is teruggestuurd, mag met haar familie naar Nederland komen om zich hier te vestigen. 

Dat zei een woordvoerder van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdagavond naar aanleiding van berichtgeving van het EO-programma De Vijfde Dag. Dat weet ook nog te melden dat de familie gebruik zal maken van het aanbod en terug zal komen.

Renata kwam met haar familie in juni 2012 vanuit Polen naar Nederland. Nederland stuurde de familie terug, omdat volgens Europese verdragen het land waar asielzoekers zich als eerste melden, verantwoordelijk is voor de beoordeling van het asielverzoek. Het toen 6-jarige meisje bleek bij aankomst in Polen acute leukemie te hebben.

Volgens De Vijfde Dag zullen Renata en haar familie bij terugkeer naar Nederland een woning ter beschikking krijgen. Bovendien is er voor gezorgd dat de medische behandeling van Renata in een Nederlands ziekenhuis voortgezet wordt, zo stelt het programma.

De woordvoerder van de staatssecretaris wil daar niets over zeggen. Teeven deed in november de familie het aanbod terug te keren naar Nederland, weet de EO.