De verdachten in de zaak rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen hebben donderdag in hoger beroep opnieuw celstraffen gekregen. De duur variëert van zes jaar cel tot tussen 12 en 24 maanden jeugddetentie.

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden was er sprake van "een explosie van geweld" tegen Nieuwenhuizen. "Er is op hem ingetrapt."

De straffen zijn op een na dezelfde als die de rechtbank in Lelystad eerder dit jaar oplegde, en ook nagenoeg gelijk aan wat het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroepeiste.

Mohamed K. is nu veroordeeld voor openlijke geweldpleging in plaats van voor doodslag, en krijgt daarvoor 12 maanden jeugddetente in plaats van de 24 maanden in eerste aanleg.

Medeplegen

De overige verdachten zijn door het hof veroordeeld voor medeplegen van doodslag.

De enige meerderjarige verdachte El-Hasan D. krijgt opnieuw zes jaar cel, met aftrek van voorarrest. Diens zoon Yassine D. krijgt twaalf maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk. Verder krijgen Soufiyan B., Ibrahim C., Faydi F. en Otman K. 24 maanden jeugddetentie waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Nieuwenhuizen overleed op 3 december 2012 in het ziekenhuis, nadat hij een dag eerder door spelers van de B1 van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten werd mishandeld. Dit gebeurde na een wedstrijd tussen dat elftal en SC Buitenboys B3 in Almere. Nieuwenhuizen was grensrechter tijdens dit duel. Zijn zoon speelde bij Buitenboys en was een belangrijke ooggetuige in de zaak.

Teleurgesteld

Advocaten van de verdachten reageren teleurgesteld over de opgelegde straffen. Ze begrijpen bovendien niet waarom het hof geen motivatie geeft bij de uitspraak.

El-Hasan D. gaat dan ook in cassatie, laat zijn advocaat Sydney Smeets weten. "Het gerechtshof baseert zich op getuigenverklaringen, terwijl er andere getuigenverklaringen zijn die mijn cliënt vrijpleiten."

De advocaat van Yassine D., Sander Janssen, zegt niet te begrijpen waarom Mohamed K. wel strafvermindering krijgt, en D. niet. "Ik neig sterk naar cassatie. Deze zaak is zoals het er nu naar uitziet nog lang niet afgelopen."

Maar ook Mohamed K.'s raadsvrouw is teleurgesteld. "Ik had gerekend op vrijspraak", zegt Margje van Weerden. "Het staat voor mij vast dat mijn cliënt geen geweld heeft gepleegd tegen Richard Nieuwenhuizen. Ik begrijp niet op welke verklaring het hof zich baseert." Ook zij denkt erover om in cassatie te gaan.

Bekijk de reactie van de advocaten:

Eisen

Het OM eiste in het hoger beroep ook soortgelijke straffen als eerder voor de rechtbank.

Het OM geloofde de verklaring van El-Hasan D. niet dat hij de vechtende partijen uit elkaar wilde halen en stelde dat hij medeplichtig is aan doodslag. De eis was daarom opnieuw zes jaar cel.

Tegen D.'s zoon Yassine werd wederom twaalf maanden jeugddetentie geëist, waarvan twee voorwaardelijk. Fady F., Ibrahim C., Othman K., Soufyan B. en Mohamed K hoorden opnieuw twee jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Daar hoort voor alle minderjarige verdachten een proeftijd van twee jaar bij.

De advocaat-generaal eiste ook dat de verdachten een schadevergoeding van 25.000 euro aan de zoon van het slachtoffer en 15.000 euro aan de weduwe betalen. In het bedrag van de weduwe zitten onder meer de begrafeniskosten inbegrepen. Het hof heeft de schadeclaims gedeeltelijk toegewezen.

Bekijk de reactie van het gezin van Nieuwenhuizen:

Een overzicht van de grensrechterzaak