In 2012 heeft de politie 2077 meldingen van racistische incidenten binnengekregen. Dat is een kwart meer dan een jaar eerder.

Dat staat in een rapport dat het Verwey-Jonker Instituut heeft opgesteld in opdracht van de Anne Frank Stichting en dat donderdag is gepubliceerd.

Er is geen duidelijke verklaring aan te wijzen voor de stijging. Het gaat in elk geval niet alleen maar om meer meldingen, aldus onderzoeker Willem Wagenaar.

Ook is het niet zo dat meer mensen racisme hebben gemeld omdat ze daartoe zijn opgeroepen door de politie.

Uit het onderzoek blijkt dat er een verband is tussen racistische - vooral antisemitische - uitingen en voetbal. Het woord 'Jood' wordt dan in kwetsende zin gebruikt. Dat gebeurt vooral in Zuid-Holland, waar de anti-Ajaxgevoelens soms hoog oplaaien.

Scholen

Volgens Wagenaar is het scheldwoord 'Jood' (en grovere varianten daarop) in Zuid-Holland steeds vaker ook losgezongen van de voetbalcontext. Antisemitisch schelden komt daar ook vaak voor op scholen en in het uitgaansleven.

Directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting maakt zich zorgen over de ontwikkeling. Hij overlegt met scholen, voetbalorganisaties en de Joodse gemeenschap over manieren om racisme en antisemitisme aan te pakken.