De politie onderschept steeds meer illegaal vuurwerk dat nauwelijks meer te onderscheiden is van militaire explosieven. 

Dat zegt vuurwerkexpert van de nationale politie Ad Nieuwdorp in het televisieprogramma Eenvandaag.

Ongeveer eenderde van de nu bijna zestigduizend kilo in beslag genomen vuurwerk kan worden aangemerkt als vuurwerkbom. 

Volgens Nieuwdorp is hoe zwaarder hoe beter 'echt een trend'. "De hoeveelheid explosief materiaal die erin zit, is te vergelijken met een professionele handgranaat. Het baart ons grote zorgen voor oudejaarsnacht."

Regelmatig worden dergelijke bommen in kelderboxen en garages middenin woonbuurten aangetroffen. "Soms zien we dat mensen duizenden van dit soort bommen in huis hebben. Vandaag of morgen gaat het een keer fout en dan hebben we dus echt een hele grote explosie in een woonwijk", aldus de vuurwerkexpert.

Steeds vaker moet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie worden ingezet om de explosieven te ontmantelen. "Je moet het geen vuurwerk meer noemen, maar militaire explosieven", stelt een sergeant van de dienst.

Strenger controleren

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept de overheid ondertussen op strenger te controleren op de pakketbezorging en import van illegaal vuurwerk. De pakkans voor overtreders is volgens de werkgeversorganisatie vrijwel nihil, wat de handel in illegaal vuurwerk zou stimuleren. 

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de controle van vuurwerk in postpakketten dit jaar als speerpunt benoemd.

Volgens de RND zou de inspectie echter nog nauwelijks hebben gecontroleerd. "De kleine pakkans werkt de handel in illegaal vuurwerk in de hand, terwijl winkeliers moeten voldoen aan strenge regels voor de opslag van legaal vuurwerk."