De 49-jarige Maikel R., die 22 oktober 2011 met fatale gevolgen op een filefuik inreed, is in hoger beroep veroordeeld tot een hogere straf dan de rechtbank eerder had opgelegd. 

Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem tot acht jaar cel en een rijverbod van tien jaar. Eerder legde de rechtbank zes jaar cel op naast het tienjarig rijverbod.

De politie had de fuik voor R. gecreëerd. Hij was op de vlucht nadat hij bij een tankstation had getankt zonder te betalen.

Bij de crash op de file op de A2 bij Maarssen kwam een 35-jarige automobilist uit Maastricht om het leven. Het gerechtshof wijt dat zuiver aan het roekeloze rijgedrag van R. Het hof weegt in de hogere straf mee dat hij de politie de schuld in de schoenen probeert te schuiven.

'Schild'

Kort voor de botsing ramde R. de politieauto’s die hem sinds Nieuwegein achtervolgden. De politie vertraagde daarop het verkeer vóór hem.

De politie gebruikte het verkeer als 'menselijk schild', zegt R.'s advocaat. Maar dat maakt R. niet minder verantwoordelijk voor zijn rijgedrag, vindt het hof.