De vier verdachten van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels blijven voorlopig vastzitten.

 Dat heeft de rechter op Curaçao woensdag bepaald tijdens de regiezitting van het proces. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld. De vier stonden woensdag voor het eerst voor de rechter in deze zaak.

Tijdens de zitting bleek dat de Curaçaose politie nog steeds zoekt naar de opdrachtgevers en bedenkers van de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Het Openbaar Ministerie wil meer tijd voor nader onderzoek. Ook zullen er nog getuigen worden gehoord.

De zitting trok veel publiek. Niet iedereen kon de rechtszaal in. In de zaal waren onder anderen agenten met bivakmutsen en kogelwerende vesten.

Volgens de officier van justitie is er genoeg bewijs dat de vier daadwerkelijk betrokken waren bij de moord. De vermoedelijke schutter is de 36-jarige E.K.. Hij wordt ook verdacht van twee andere moorden op Curaçao. K. zou verbolgen zijn dat hij 'maar' 100.000 Antilliaanse gulden (ongeveer 45.000 euro) zou hebben gekregen voor de moord.

Instructies

De vermeende uitlokker, de 42-jarige B.F., zou instructies voor de moord hebben gegeven en de betaling hebben gedaan. Deze man zou 400.000 Antilliaanse gulden hebben verdeeld tussen hemzelf en L.F., die twee maanden geleden zelfmoord heeft gepleegd in een politiecel.

Een andere verdachte, die onder meer een moordenaar van Wiels zelf zou hebben omgebracht, zit al 90 dagen vast in een politiecel. Het OM zegt dat zijn veiligheid in de gevangenis niet kan worden gegarandeerd. Zelf noemde de 26-jarige man zijn detentie verschrikkelijk. Hij vroeg om onder meer een Playstation om de tijd door te komen. Dat heeft de rechter niet toegewezen.

De vierde verdachte is een 31-jarige man. Hij zou mede verantwoordelijk zijn voor de auto die is gebruikt bij de moord op Wiels.

Behalve de vier verdachten die nu terechtstaan, zijn twee andere verdachten al enige tijd op vrije voeten. Nog twee verdachten zijn dood. Een is vermoord, de ander pleegde zelfmoord. Het OM gaat ervan uit dat er nog één of meer opdrachtgevers zijn. Naar hen wordt nog steeds onderzoek gedaan.