Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen heeft "gemengde gevoelens" nu zij heeft gehoord dat zij net als de andere opvarenden van de Arctic Sunrise amnestie zal krijgen.  

Dat zegt zij tegen NU.nl vanuit Sint Petersburg.

Oulahsen benadrukt dat de Russische overheid met het verlenen van amnestie niet aangeeft dat de opvarenden onschuldig zijn. "Het betekent alleen dat de overheid ons vergeeft." Volgens Oulahsen weet iedereen dat de activisten van Greenpeace zich niet schuldig hebben gemaakt aan overtredingen. 

De 26-jarige activiste stelt dat ze zich in het bijzonder zorgen maakt over de toekomst van vier Russische bemanningsleden van de Arctic Sunrise. Zij vertrekken niet zoals Oulahsen en veel andere opvarenden straks weer terug naar het buitenland, maar moeten afwachten hoe zij in Rusland zullen worden behandeld. 

Oulahsen wist dat de stemming van woensdagmiddag in de Doema een formaliteit zou zijn, en volgde deze met andere bemanningsleden van de Arctic 30 in Sint Petersburg.

Vraagteken

Hoe lang het duurt voordat Oulahsen daadwerkelijk Sint Petersburg mag verlaten om naar Nederland terug te keren, is onduidelijk. "Dat is voor ons ook een groot vraagteken, meestal weten de Russische staatsmedia het eerder dan wij."

Oulahsen wacht nog op haar uitreisvisum, maar denkt dat het vanaf nu snel kan gaan. "Ik heb zelf het gevoel dat het een week of twee weken gaat duren. Maar dat is maar een gevoel: het kan een paar dagen of een paar weken duren." 

Het leven van Oulahsen ziet er na het nieuws van woensdagmiddag niet meteen anders uit: ze is nog altijd verplicht om in een aan haar toegewezen hotel te verblijven. Wel mag ze zich vrij door Sint Petersburg bewegen en afspreken met de andere bemanningsleden. 

Of Oulahsen ooit stappen zal ondernemen tegen Rusland voor het feit dat zij twee maanden in de gevangenis verbleef, weet zij nog niet. "Misschien wel hoor, maar het is maar de vraag of het iets oplevert. Ik zou dat alleen doen als anderen er in de toekomst van kunnen profiteren. 

MinBuZa

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een reactie op de amnestiewet dat het op dit moment nog onduidelijk is of, en zo ja hoe, deze op de bemanning van de Arctic Sunrise van toepassing is. 

Buitenlandse Zaken is bezig zo spoedig mogelijk helderheid te krijgen over de vraag of de Greenpeace-activisten nu ook amnestie krijgen en Rusland mogen verlaten.

Het departement houdt daarover voortdurend contact met de Russische autoriteiten. Minister Frans Timmermans sprak er maandag nog over met zijn Russische collega Sergej Lavrov in Brussel.

Chronologie: zaak Greenpeace-schip in Rusland