In een opslagloods van een kaasbedrijf in Zaandam is woensdagochtend een grote brand uitgebroken.

Volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland betreft het een uitslaande brand die rond 11.00 uur uitbrak.

Bij de brand is een geringe hoeveelheid asbest vrijgekomen, die afkomstig is van een onderdeel van het dak van de opslagloods.

De brand woedt in een loods aan de Westzanerdijk van het familiebedrijf Schipper Kaas, een bedrijf dat rook- en smeltkazen maakt en exporteert in heel Europa en een groot aantal andere landen.

In de directe omgeving van de brand waar de asbestdeeltjes neerkomen, staan twaalf huizen. Acht daarvan zijn ontruimd, de bewoners van de overige vier woningen zijn niet thuis.

De geëvacueerde bewoners zijn opgevangen in de kantine in een ander, nieuw pand van Schipper Kazen.

Rookpluim

De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand te bestrijden. Een grote rookpluim waait in de richting van de wijk Westerwatering in Zaandam. In deze wijk is politie aanwezig om bewoners te adviseren ramen en deuren gesloten te houden.

De brandweer verricht metingen naar de samenstelling van de rook.

De brandweer laat de brand gecontroleerd uitbranden. Waarschijnlijk is dat woensdagavond gebeurd. Hierdoor duurt de brand langer, maar hebben minder mensen last van de rook.

Eén persoon is met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis vervoerd. Het is nog niet bekend wanneer de geëvacueerde bewoners kunnen terugkeren naar hun huizen.

Bekijk beelden van de brand:

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto