Het papieren treinkaartje wordt in de loop van 2014 afgeschaft. De deadline die eerder op 1 januari was gesteld, wordt niet gehaald.

Dat bevestigt een woordvoerder van NS woensdag tegenover NU.nl, na berichtgeving in Metro.

Het uitstel komt door een technische kwestie die nog moet worden opgelost. 

Het probleem zit in de zogeheten langeafstandskorting voor treinreizigers die niet alleen met NS reizen, maar ook nog met een regionale spoorvervoerder.

Met het papieren kaartje geldt de korting tot het eindpunt. Met de OV-chipkaart moet de reiziger bij het overstappen op een trein van een regiovervoerder uitchecken, waardoor de NS-korting niet meer geldt. De treinreis wordt daardoor een stuk duurder.

Over het afstemmen van de kortingen zijn de NS en de andere vervoerders het eens geworden, maar dat moet technisch nog worden geregeld, aldus de NS-woordvoerder. Volgens hem zijn de kortingsregelingen die de regiovervoerders hanteren, wel anders dan die van de NS.

Voor reizigers die zo nu en dan met de trein gaan en geen OV-chipkaart bezitten, blijft wel een papieren kaartje bestaan. "Hier zit een chip in, dus er moet dan wel in- en uitgecheckt worden. De conducteur zal enkel nog digitaal kaartjes controleren."