Justitie legt zich niet neer bij de uitspraken die de rechtbank in Haarlem op 3 december heeft gedaan in de strafzaken tegen oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, zijn echtgenoten en makelaar Arnold K. uit Vinkeveen. 

Hooijmaijers zelf ging direct na de uitspraak al in hoger beroep, het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat nu in alledrie de zaken gedaan, zegt een woordvoerder van het landelijk parket.

De rechtbank veroordeelde Hooijmaijers tot drie jaar gevangenisstraf wegens onder meer omkoping en witwassenen sprak zijn vrouw vrij. Makelaar K. kreeg drie maanden voorwaardelijk en een werkstraf van honderdtachtig uur.

Aanvankelijk toonde het OM zich tevreden met de uitkomst van de zaak tegen Hooijmaijers, die de beschuldigingen in alle toonaarden heeft ontkend. Toch wil het de zaak "in volle omvang" aan het gerechtshof voorleggen, aldus de woordvoerder.

De rechtbank sprak Hooijmaijers op een enkel onderdeel vrij en gaf hem ook een lagere straf omdat het onderzoek en het proces zoveel belangstelling van de media had gekregen. Daar is het OM het niet mee eens.

Volgend jaar zal justitie beslissen welke bedrijven en personen uit de zogeheten tweede tranche zullen worden vervolgd: de actieve omkopers, de personen die Hooijmaijers zouden hebben betaald in ruil voor gunsten.

'Onbegrijpelijk'

Richard van der Weide, advocaat van Hooijmaijers vrouw, vindt het "onbegrijpelijk" dat justitie beroep aantekent tegen de vrijspraak van zijn cliënte.

"De vrijspraak is door de rechtbank uitvoerig gemotiveerd. Men realiseert zich niet hoezeer deze langslepende zaak ingrijpt in het gezinsleven van cliënte. Justitie wéét dat zij er ver vanaf heeft gestaan, toch wordt er beroep aangetekend. Dat komt neer op een doelbewuste beschadigingsactie van het OM."