Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag besloten dat een vrouw die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 27-jarige Amsterdamse Nikki Lawalata, toch op vrije voeten komt. 

Dat bevestigde de advocaat van de vrouw, Geert-Iem Roos.

De vrouw ging bij het gerechtshof in hoger beroep, nadat de rechtbank Midden-Nederland eind november had bepaald dat ze nog zeker 90 dagen in voorlopige hechtenis moest blijven.

Volgens Roos ziet het gerechtshof op dit moment te weinig aanknooppunten dat de vrouw direct betrokken is geweest bij de gewelddadige dood van Lawalata.

De rechtbank Midden-Nederland vond dat er genoeg was om haar vast te houden.

Grote fout

Volgens Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden van Lawalata, heeft het gerechtshof met zijn beslissing een grote fout gemaakt. Ook het OM meent dat het hof de plank misslaat.

Justitie verdenkt de vrouw onder meer van het wegmaken van het lijk van Lawalata. Het hof heeft ten onrechte aangenomen dat iemand daarvoor niet in voorarrest kan worden gehouden, aldus Korver.

''Dat is sinds 1 juli van dit jaar wel het geval'', aldus de raadsman. De fout is niet te herstellen, zegt Korver. ''Er is geen mogelijkheid tot hoger beroep.''

Apert onjuist

Het hof vindt dat de verdenking van moord en diefstal ten aanzien van de vrouw onvoldoende hard is, aldus een summiere verklaring dinsdag. ''Ten aanzien van de lijkverberging heeft het hof geoordeeld dat voor dat feit geen voorlopige hechtenis is toegelaten.'' Volgens Korver is dat "apert onjuist.''

De beslissing heeft het OM ''hogelijk verbaasd'', aldus een woordvoerster. ''In onze optiek is zij niet correct, gezien de wetgeving.''

De nabestaanden zijn ''ontzet'' en vinden het volgens Korver ''onbestaanbaar'' dat de hoogste feitenrechter ''kennelijk niet op de hoogte is van de in ons land geldende wetgeving''. Hij zegt dat zijn cliënten het hof aansprakelijk houden voor alle schade die zij door de fout kunnen lijden.

Verantwoordelijk

Als het moordonderzoek averij oploopt door de blunder, is het hof daar ook verantwoordelijk voor, zo benadrukt Korver. Die situatie is wat hem betreft allerminst denkbeeldig: de vrijgelaten vrouw zat in alle beperkingen en mocht behalve met haar raadsman met niemand contact hebben.

Nu ze weer vrij is, heeft zij alle gelegenheid haar verklaringen af te stemmen met de andere, eerder vrijgelaten verdachte, haar ex-vriend, stelt Korver. Deze Almeerder was de vriend van Lawalata ten tijde van haar dood. 

Vermist

Het lichaam van Lawalata werd op 4 september gevonden langs een afgelegen weg tussen Almere en Lelystad. Ze was op dat moment al enkele dagen vermist en bleek met geweld om het leven te zijn gebracht.

Vlak na de vondst werd haar vriend uit Almere opgepakt, maar die werd vorige maand weer op vrije voeten gesteld. De vrouwelijke verdachte zat toen net een week vast, maar mag nu dus ook naar huis. Momenteel zit er niemand meer vast in verband met de zaak.