De man die ruim twee jaar geleden de Almeerse sportschoolhouder Mondher Bennour doodschoot, verdwijnt voor vijftien jaar achter de tralies.

Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald.

Apeldoorner Kais M. (40) wachtte Bennour in september 2011 bij zijn woning op en schoot hem van dichtbij dood. Hij kreeg daarbij hulp van plaatsgenoot en goede vriend Mohammad A. (27), die daarom door de rechtbank werd gezien als medepleger. Ook hij kreeg vijftien jaar cel.

De 46-jarige ex-politieagent Arthur S. uit Almere speelde een grote rol in de voorbereiding van de moord en was volgens de rechtbank daarom medeplichtig aan de dood van Bennour. Zo stelde hij zijn appartement beschikbaar, zodat M. en A. de sportschoolhouder konden opwachten. Hij moet vijf jaar zitten.

Lager

De straffen vielen lager uit dan geëist door het Openbaar Ministerie (OM), onder meer vanwege de achtergrond van de moord. De rechtbank hield er rekening mee dat schutter M. en medeplichtige S. onder zware druk stonden vanwege conflicten met Bennour.

Zo vonden er voorafgaand aan de moord diverse beschietingen plaats waar de sportschoolhouder achter zou hebben gezeten. Bij de schoonfamilie van M. werd zelfs een granaat in de tuin gegooid.

Het OM had hier geen rekening mee gehouden en eiste twee weken geleden nog 22 jaar gevangenisstraf tegen M. De strafeisen tegen A. en S. bedroegen respectievelijk 19 en 17 jaar cel. Met name de rol van de ex-rechercheur schatte het OM groter in. De rechtbank sprak drie overige verdachten vrij van betrokkenheid bij de moord