Turkije heeft geen informatie dat Joris Demmink, de toenmalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, in 1996 in Turkije was. 

Dat blijkt volgens justitie uit informatie van de Turkse autoriteiten.

Het Openbaar Ministerie (OM) had aan Turkije een rechtshulpverzoek gedaan in het kader van een zogenoemde artikel 12-procedure.

Twee Turkse mannen vragen in deze procedure alsnog vervolging van de voormalig topman. Zij beweren in die periode door Demmink te zijn misbruikt.

Demmink was tot 1 november vorig jaar de hoogste ambtenaar op het ministerie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd weersproken.

Het OM heeft in de beklagprocedure nu gevraagd de klacht af te wijzen, bevestigt een woordvoerster.

Ontkend

Demmink heeft de beschuldigingen altijd ontkend. En hoewel het OM twijfelde aan de betrouwbaarheid van de aangiftes, deed de Rijksrecherche er wel onderzoek naar. Daaruit bleken geen strafbare feiten. Daarop begonnen de mannen de beklagprocedure, om het OM alsnog te dwingen tot vervolging over te gaan.

Volgens Adèle van der Plas, de advocaat van beide mannen, heeft het OM het rechtshulpverzoek in november gedaan. Daarbij is volgens haar gekeken naar gegevens van de afdeling grensbewaking, asiel en vreemdelingen. De advocaat denkt dat Demmink mogelijk niet staat geregistreerd, omdat hij toen een diplomatiek paspoort had.

Ze beweert dat uit een Turks document zou blijken dat Demmink op 20 juni 1996 nog naar Turkije is gereisd. Volgens het OM echter "lijkt de enige bron de aangifte te zijn". Demmink stelt dat hij sinds 1987 niet meer in dat land is geweest.

Getuigen

In een civiele procedure rond Demmink moeten onder anderen twee oud-rechercheurs getuigen, heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald.

Stichting De Roestige Spijker wil een Amerikaanse documentaire openbaar maken, waarin de gepensioneerde ambtenaar ervan wordt beschuldigd meerdere malen ontucht of seksueel misbruik te hebben gepleegd met minderjarige jongens.

Omdat Demmink de openbaarmaking onrechtvaardig vindt, wil de stichting ''zijn juridische positie bepalen'' met de verhoren. Overigens staat de documentaire al op YouTube.

Oud-medewerkster

Ook twee oud-gevangenisdirecteuren en een oud-medewerkster van Demmink mogen worden gehoord. De getuigen worden waarschijnlijk in februari, maart en april gehoord.

De rechercheurs waren eind jaren negentig betrokken bij het onderzoek naar een jongensbordeel in Amsterdam. Uiteindelijk werd alleen de bordeeleigenaar veroordeeld, maar meerdere hooggeplaatste personen zouden het bordeel hebben bezocht. 

Volgens advocaat Matthijs Kaaks hebben de rechercheurs na afloop van het onderzoek een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen.

De Rijksrecherche deed in opdracht van justitie al eens onderzoek naar Demmink, hoewel ze twijfelde aan de betrouwbaarheid van aangiftes. Gezien de ernst van de beschuldigingen werd er toch een onderzoek ingesteld, maar daaruit bleken geen strafbare feiten, meldde het OM bijna twee jaar geleden.