Advocaat Geert-Jan Knoops spant namens voormalig Transavia-piloot Julio Poch een kort geding aan tegen de Nederlandse staat.

Dat meldt RTL Nieuws dinsdag.

Knoops vindt het onterecht dat Poch zelf moet opdraaien voor de kosten van de rechtsbijstand die hij krijgt tijdens de rechtszaak in Argentinië.

Poch staat daar terecht wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de dodenvluchten die onder het regime van voormalig dictator Jorge Videla plaatsvonden.

De geboren Argentijn heeft een Nederlands paspoort en daarom is Nederland volgens Knoops "op zijn minst mede-aansprakelijk voor de situatie waarin de heer Poch nu verkeert."

Getuigen

De kosten worden vooral gemaakt bij het zoeken en horen van getuigen die Poch vrijpleiten. Knoops eist dat de Nederlandse overheid zijn cliënt beter bijstaat. Het kort geding dient op 21 januari.

"Nederland is verplicht om te verzekeren dat mijn cliënt een eerlijk proces krijgt. Hieronder valt ook het recht op bijstand van een in dit geval Nederlandse advocaat. Nederland weigert op dit moment deze kosten te vergoeden", aldus Knoops.