Het is niet meer te achterhalen hoe de broertjes Ruben en Julian uit Zeist zijn omgebracht. Uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland heeft geen duidelijkheid opgeleverd, meldt justitie dinsdag.

De stoffelijke overschotten waren in erbarmelijke toestand doordat de lichamen lang in het water hadden gelegen. Dat maakte onderzoek naar de doodsoorzaak erg ingewikkeld.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft sectie op de lichamen verricht en toxicologisch onderzoek gedaan. Buitenlandse experts zijn geraadpleegd. De plaats waar de dode kinderen werden gevonden, is minutieus uitgekamd. Er is echter geen afdoende antwoord gevonden op de vraag hoe de kinderen zijn gestorven en waar ze zijn gedood.

De nabestaanden zijn hier maandag over geïnformeerd.

De 9-jarige Ruben en zijn 7-jarige broertje Julian werden in mei door hun vader om het leven gebracht. Hun lichamen werden gevonden in een afwateringsbuis, in de buurt van het Utrechtse Cothen.

Vader

Naar de lichamen van de jongens werd twee weken gezocht. De 38-jarige vader werd eerder al dood gevonden in een natuurgebied bij Doorn. Hij had zelfmoord gepleegd.

Er is ook onderzoek gedaan naar de psychische toestand van de vader door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Mogelijk leed de man aan een stoornis waardoor hij tot zijn daad kwam. Maar daarover kan op basis van de beschikbare informatie niets gezegd worden volgens het Openbaar Ministerie (OM).

Er was veel informatie over de vader beschikbaar, omdat hij en zijn ex-vrouw al jaren ruzie hadden over de kinderen, waarbij tal van hulpverleners waren betrokken.

Afscheidsrit

Ruben en Julian werden voor het laatst levend gezien op de achterbank van de auto van hun vader in het Zuid-Limburgse Neerbeek. De vader had gezegd dat hij een paar dagen op vakantie zou gaan met zijn kinderen, maar heeft in plaats daarvan een soort afscheidsrit door Nederland gemaakt, zo is gebleken uit speurwerk na de vermissing van de kinderen.

De auto van de vader is na Neerbeek nog op camerabeelden in Rhenen en Wijk bij Duurstede gezien, maar onduidelijk is gebleven of de kinderen toen nog leefden. De vader had zijn daad wekenlang voorbereid.