Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur schaamt zich, voelt het leed van zijn ex-patienten en heeft spijt van de verkeerde diagnoses die hij "met de beste bedoelingen" stelde.

Dat zei Jansen Steur dinsdag in zijn laatste woord in de strafzaak tegen hem.

Hij voegde toe dat hij nooit kon vermoeden dat hij op deze manier tegenover zijn voormalig patiënten zou staan. "Maar het is voor alle partijen tijd om deze zaak achter ons te laten. We moeten met z'n allen verder."

Met rustige stem las hij in ruim een half uur voor hoe hij de afgelopen periode had ervaren. ''Mijn voormalig patiënten hebben het meest geleden, daar moet de meeste aandacht voor zijn. Ik leef meer dan ik kan zeggen met u mee.''

Heksenjacht

Maar hij hekelde ook de heksenjacht die de afgelopen jaren op hem gevoerd is. Zijn volledige naam en foto's en video's van hem doken sinds 2006 meerdere keren op in de media en op internet.

''Mijn ex-vrouw, kinderen en familieleden zijn voortdurend benaderd en lastiggevallen. Zaken die we de afgelopen tijd hier in de rechtbank besproken hebben zijn voorheen als voldongen feiten gepresenteerd. Er is een Wikipediapagina over mij, in het Nederlands, Engels en Duits. Het is schokkend om te zien hoe deze trieste zaak tot mikpunt van spot werd.''

Dinsdag zaten wederom ongeveer twintig ex-patiënten en hun familieleden in de rechtszaal. Hoewel ze vooraf overwogen om weg te blijven of een ander statement te maken richting hun voormalig arts, deden ze dat uiteindelijk niet. Nog steeds zou hij graag met hen in gesprek gaan, buiten de rechtbank, maar de patiënten gaven eerder al te kennen daar geen behoefte aan te hebben.

Uitspraak

De volgende keer dat Jansen Steur zich weer bij de rechtbank in Almelo moet melden is tijdens de uitspraak op 11 februari. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar onvoorwaardelijke gevangenissstraf tegen de voormalige arts geëist.

De verslaafde arts heeft volgens justitie met zijn handelen opzettelijk zwaar lichamelijk en psychisch letsel toegebracht. Jansen Steur staat terecht voor 21 strafbare feiten: stellen foute diagnoses, vervalsen van onderzoeksresultaten, negeren van richtlijnen, maar ook diefstal van receptenbriefjes en het achteroverdrukken van ruim 88.000 euro van een stichting waarvan hij voorzitter was.

Zelf vindt hij dat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd. ''Het stellen van een foute diagnose is onderdeel van het artsenberoep.'' En hoewel hij de laatste jaren dat hij bij het Medisch Spectrum Twente (MST) werkte verslaafd was aan medicijnen, heeft hij nooit opzettelijk verkeerde diagnoses gesteld zegt Jansen Steur.

Duitsland

In 2003 vertrok hij bij het MST na een reeks incidenten. Nadat hij was afgekickt van zijn verslaving ging hij in Duitsland weer aan het werk. ''Achteraf gezien niet handig'', zei hij daarover. ''Het toonde te weinig respect voor alles wat zich in Nederland had afgespeeld.''

Het OM wilde ook dat de ex-neuroloog de maand al in hechtenis zou worden genomen vanwege vluchtgevaar, maar daar stemde de rechter vorige week niet mee in.

Aanstaande vrijdag is eerst de uitspraak van het medisch tuchtcollege in Zwolle in de tuchtzaak die vijf oud-patiënten van Jansen Steur aanspanden. Ze hebben het tuchtcollege verzocht ervoor te zorgen dat hij zich nooit meer als arts kan inschrijven.

Chronologie van de zaak-Jansen Steur