Protesterende eigenaren van oldtimers zijn maandagmiddag uit het centrum van Den Haag geweerd. 

Zo'n vierhonderd demonstranten zijn met hun klassieke auto's door de politie naar het Malieveld gedirigeerd.

Ze mogen het centrum niet in om op het Binnenhof te ageren tegen de herinvoering van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen was de demonstratie niet aangemeld.

Door meldingen op Facebook kwam de politie er bij toeval achter dat een stoet klassiekers op weg was naar het Binnenhof. Op aanwijzing van de politie zijn de auto's naar het Malieveld geleid.

De gemeente Den Haag zegt verbaasd te zijn over de komt van de oldtimers. Bij een eerdere protestactie werd wel toestemming gevraagd en verkregen.

Veiligheid

Burgemeester Van Aartsen wil voorkomen dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, onder meer doordat hulpdiensten last zouden kunnen ondervinden van de stoet auto's in het centrum.

Het grootste deel van de vierhonderd demonstrerende eigenaren van klassieke auto's heeft Den Haag maandagmiddag verlaten. Zij hebben de voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, een petitie aangeboden tegen de herinvoering van wegenbelasting voor oldtimers.

Volgens een woordvoerder van Van Aartsen hebben de meeste oldtimers de stad inmiddels ordelijk verlaten, zonder noemenswaardige verkeershinder. 

Ruim 17.000 sympathisanten hebben de petitie volgens de organisatie Oldtimers Belasting Vrij ondertekend.